До 27 ноември тази година земеделските стопани могат да кандидатстват

...
До 27 ноември тази година земеделските стопани могат да кандидатстват
Коментари Харесай

Овощарите могат да заявят помощ за зимни пръскания до 27-о число този месец

До 27 ноември тази година земеделските стопани могат да аплайват за подкрепяне по схемата " Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по Националната стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния интервал ", стана ясно от диалог сред регионалния шеф на Русе Данаил Ковачев и шефа на Областната дирекция на Държавен фонд земеделие Красимир Георгиев.

Бюджетът на държавната помощ за 2023 година е в размер на 8 000 000 лева Целта е по този метод да се лимитират оптимално загубите на земеделските стопани от разпространяването на вредители по трайните насаждения /семкови и костилкови овощни типове, ягоди, малини и маслодайна роза/.

Припомняме, че помощта се дава на два стадия – пролетен и есенен. Средствата, които се дават в този момент, за втория стадий, покриват част от разноските на овощарите, направени за растително-защитни артикули, които се употребяват през есента. Те се ползват в интервала на всеобщ листопад и изгниване на листата. При него стопаните получават до 140 лева на хектар с Данък добавена стойност за закупени артикули за битка с вредителите. Размерът на помощта за този стадий е избран след пренотифициране и приемане на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия /16.10.2023 г./ до 31.12.2029 година /съгласно член 64 от Регламент (ЕС) 2022/2472/.

Средствата се изплащат единствено за артикули за растителна отбрана, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и имат уверение за търговия с артикули за растителна отбрана, на съображение чл.91, ал.1 от Закона за отбрана на растенията и са вписани в обществения указател на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/, на съображение член 6, алинея 1, т. 4  от Закона за отбрана на растенията.   

Съгласно Регламент (ЕС) 2022/2472 за използване на помощите за компенсиране на разноските за попречване, надзор и очистване на вредители по растенията не се изисква подтикващ резултат, заради което се одобряват разноски за артикули за растителна отбрана, които се употребяват за надзор и ограничение разпространяването на вредители при трайни насаждения според Програмата, и които са осъществени през настоящата година.

Заявления за кандидатстване по помощта се одобряват в регионалните дирекции на ДФЗ. Стопаните би трябвало да отчетат направените разноски и да показват документи за закупените и приложени артикули за растителна отбрана при подаване на заявките или не по-късно от 27 ноември 2023 година За есенния банкет, Държавна фирма " Земеделие “ няма да признае разноски, осъществени с фактури и показани към този момент при отчитането на първия пролетен банкет.

До 20 декември Държавен фонд " Земеделие “ ще изплати финансовата помощ по схемата. Указанията за използване на държавната помощ са оповестени на интернет страницата на ДФЗ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР