До 22 март 2022 г. университетите могат да подават проекти

...
До 22 март 2022 г. университетите могат да подават проекти
Коментари Харесай

Университетите ни могат да кандидатстват до 22 март за Европейски университети

До 22 март 2022 година университетите могат да подават планове за присъединяване в самодейността " Европейски университети " , оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Всяко предложение би трябвало да включва минимум три институции за висше обучение от най-малко три страни членки на Европейския съюз.

Резултатите от оценяването на подадените оферти ще бъдат оповестени на 27 юли 2022 година Одобрените висши учебни заведения ще могат да подпишат договорите в интервала септември-декември 2022 година
 Софийският университет е класиран на 601 място от 1 115 международни университета
Софийският университет е класиран на 601 място от 1 115 международни университета

Рейтингът прави оценка достиженията на университетите

Предвидените пари са 272 млн. евро - 46,4 млн. евро за основаване на нови консорциуми от висши учебни заведения и 225,6 млн. евро за поддръжка на към този момент основаните в Европейски Съюз 17 алианса .

През 2021 година за пръв път се дава опция за разширение на към този момент основаните алианси , за което е обезпечено съответно финансиране. От тази мярка могат да се възползват консорциумите с по-малко от девет сътрудници. Срокът за осъществяване на плановете е четири години.

През юни 2020 година пет български университета станаха пълноправни сътрудници в консорциумите на самодейността .
 Още 100 млн. евро утвърди Европейският парламент за
Още 100 млн. евро утвърди Европейският парламент за " Хоризонт 2020 " и " Еразъм+ "

Връщат се и 1.8 милиарда лева от бюджета от 2018 година на страните членки

Това са Софийският университет " Св. Климент Охридски ", Техническият университет - София, Университетът за национално и международно стопанство, Нов български университет и Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите - Пловдив. Другите институции в алиансите са от страни като Австрия, Германия, Гърция, Естония, Франция, Полша, Ирландия, Испания, Италия и други

Югозападният университет " Неофит Рилски " - Благоевград беше включен като асоцииран сътрудник към един от водещите консорциуми беше включен.

Целта на самодейност е да увеличи конкурентоспособността на европейските университети и да обезпечи опция на студентите за образование в няколко страни . Тя предизвиква съдействието на младото потомство на разнообразни езици, с което способства за превъзмогване на публичните провокации и дефицита на умения, пред които е изправена Европа.

За пълноправни членове на алиансите в " Европейски университети " могат да аплайват институциите за висше обучение в Европейския съюз, които имат годна Еразъм харта.

Асоциирани сътрудници могат да бъдат всички законни институции от 49-те страни в Европейското пространство за висше обучение. Всеки университет може да бъде пълновръстен сътрудник единствено в един алианс, само че няма ограничавания за асоциираното участие .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР