До 21% обхваща сивият сектор в българската икономика, което представлява

...
До 21% обхваща сивият сектор в българската икономика, което представлява
Коментари Харесай

КНСБ: До 21% достига сивият сектор в българската икономика

До 21% обгръща сивият бранш в българската стопанска система, което съставлява 23 милиарда лв.. Това заяви на конференция в Пловдив Тодор Капитанов, народен секретар на КНСБ, съобщи Агенция " Фокус ".

По думите на Капитанов неофициалната претовареност у нас е към 16 %, като България се подрежда в топ 5 на страните от Източна Европа , с най-голям % на неофициална претовареност. За съпоставяне междинната стойност за Европейския съюз е изчислена на 11,6 %. „ Наказанията за работодатели, които позволяват това, са от 1500 до 15000 лв., а за длъжностното лице – от 1000 до 10000 лв. “, уточни още Капитанов. Той добави още, че в бранш „ Строителство “ към 60% от довършителните поправки в жилищата се правят в сивия бранш, а в „ Земеделието “ този % е още по-сериозен – към 90% работят в неофициалния бранш.

Тодор Капитанов изброи всичко това във връзка със старта на акцията „ Сивото убива! “, която има за цел битката със сивия бранш. В акцията с изключение на синдикатите се включват още Национална агенция за приходите и Главна ревизия по труда, Комисията за отбрана на потребителите и други институции у нас. „ Всички си мислим, че най-страшното е да ни уволнят от работа, само че тогава най-малко може да се реагира в Бюрото по труда, с цел да употребяват компенсации, или можем да се пенсионираме. Не е по този начин обаче, когато работим без трудов контракт и останем без работа. Тогава можем да загубим всичко – няма да имаме работа, само че и няма да ни се платят каквито и да са компенсации. Здравните осигуровки също ще са наша грижа и даже ще изискуем пари “, сподели още Тодор Капитанов. „ Сивото в действителност убива нашите права и приходи. Убива ни безусловно и на пътя, тъй като един от секторите, в които е има сивата стопанска система, е и търговията с авточасти и ремонта на коли. Ние не си даваме сметка по какъв начин ставаме част от тези процеси “, добави Капитанов.

Той уточни още, че в обществените мрежи има групи за нерегламентирани пътувания, с логистичен център Пловдив. Това е средата, в която жителите се отзовават и за нерегламентирана претовареност.

Тодор Капитанов прикани жителите да се борят със сивата стопанска система и да подават сигнали за това към институциите. -->

В Дондуковата градина в Пловдив се организира разяснителна акция и запознаване на жителите с мобилното приложение VOX КНСБ, което дава опция за подаване на сигнали за неточни работодатели.

„ Приложението дава още един канал, който може всеки един жител да употребява елементарно и бързо за подаване на сигнали. То е изцяло гратис и подсигурява цялостна анонимност. Другото преимущество е бързата противоположна връзка. За нас е значимо хората да получат бърз отговор “, изясни националният секретар на КНСБ Даниела Алексиева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР