До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението

...
До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението
Коментари Харесай

В десетката сме по най-бързо намаляващи популации в света

До 2050 година България ще загуби една четвърт от популацията си. Това написа в отчет на Организация на обединените нации, представен от Ройтерс. Масовата емиграция на младите от Югоизточна Европа слага страните в района в доста тежка обстановка. От 10-те страни с най-бързо намаляващи популации в света девет са в Югоизточна Европа. Причината е композиция от по-голям брой емигриращи, в сравнение с идващи в тези страни, както и ниската раждаемост.

„ За разлика от Западна Европа страните в този район не употребяват имиграцията, с цел да попълнят празнините. Населенията в Югоизточна Европа стават по-малобройни и по-възрастни “, споделя Алана Армитаж, районен шеф за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на Организация на обединените нации за популацията.

Между 1995 и 2035 година броят на популацията над 65-годишна възраст ще се удвои в множеството от страните в района, се показва още в отчета. Като се има поради намаляващият брой на хората в работоспособна възраст, съществува действителен риск за бъдещето на съществени обществени услуги като изплащането на пенсии. Повечето страни в Югоизточна Европа към този момент изпитват забележителен дефицит на работна ръка, което затруднява икономическия растеж и шанса да се понижи изоставането от Западна Европа. Проблемът се обуславя от ниското възнаграждение, неприятното обучение и професионално образование, както и политическата неустановеност в тези страни, където страната продължава да господства в икономическия бранш. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

Армитаж показва, че при сегашните условия ще е доста мъчно да се извърнат трендовете на емиграция и ниска раждаемост.

Правителствата в Югоизточна Европа би трябвало да разработят пълноценни политики за популацията, основани на спазването на човешките права, да обезпечат по-добра грижа за децата, по-гъвкави работни часове, майчинство и за двамата родители, както и по-равно шерване на тежестта в фамилията сред мъжа и дамата. Страните от Югоизточна Европа се нуждаят от по-плавно прекосяване на младите от образованието към трудовите места, както и обезпечаването на достъп до мечтаната работа. Има потребност и от повишение на заплащането, с цел да бъде спряна наклонността младите експерти да емигрират, акцентира Алана Армитаж.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР