До 2048 г. океаните може да се окажат празни. Стартъп

...
До 2048 г. океаните може да се окажат празни. Стартъп
Коментари Харесай

До 2048 г. рибите в океаните може да изчезнат. Какво е решението?

До 2048 година океаните може да се окажат празни. Стартъп се захвана с различна активност, с цел да отговори на възходящото търсене на морска храна.

Очаква се готовото за готвене филе от люспеста риба да навлезе на потребителския пазар през идната година в Сингапур, а по-късно и в страни като Съединени американски щати и Япония.

По данни на Световния стопански конгрес (СИФ) хората по света употребяват риба и морски блага повече от всеки път . В страните с най-висока приложимост, като Исландия и Малдивите, през 2019 година са изядени приблизително над 80 кг риба и морски блага на човек.

Според изследване, извършено от Dalhousie University , в случай че нещата останат същите, до 2048 година международният океан може да бъде съвсем празен . Намаляващата популация на рибата изисква други възможности, които да заобиколят екологичните вреди. Лабораторно отглежданото говеждо и пилешко месо се изследва от известно време, само че малко компании са навлезли в региона на морските блага.

Steakholder Foods , израелска биотехнологична компания, и сингапурският стартъп за клетъчно земеделие Umami Meats създават първото рибно филе, отгледано в лаборатория, благодарение на техники за 3D щемпел .

 
Започнахме да отпечатваме рибни артикули с 3D принтер. Люспестостта на рибата е нещо, което е неповторимо. С нашите патентовани благоприятни условия за щемпел знаем по какъв начин да отпечатаме 3D тъкмо същата текстура и люспестост на същинската риба.
Арик Кауфман, основен изпълнителен шеф на Steakholder Foods

Клетки от застрашени типове, като групер и змиорка, се употребяват за обработване на мускули и мазнини. След това те се прибавят към " биомастило ", с цел да се отпечата обемно бяло филе.

" Процесът е чист и транспарантен . Крайният артикул е без антибиотици и допускам, че в бъдеще ще разберем изгодите за здравето от тези култивирани месни артикул и ", споделя още Кауфман.

" Наистина е доста вкусно ", споделя Мегуми Авигейл Йошитоми , шеф на представителството на Японската асоциация за клетъчно земеделие, по време на дегустация в централата на Steakholder Foods в Реховот.

" В устата си чувствам същото, съвсем същото, преживяване от структурата на рибата. И също по този начин съм в действителност изумена от сочността и от чувството за масло в устата ми ", добави тя.

Въпреки че процесът на развъждане на риба в лаборатория е по-лесен, в сравнение с при говеждото месо, съгласно Михир Першад, основният изпълнителен шеф на Umami, за рибата се знае доста по-малко, в сравнение с за кравешките стволови кафези.

 
Искаме потребителите да избират въз основа на това какъв е усетът и какво може да направи за света и околната среда на планетата. И желаеме да премахнем разноските като основание.
Михир Першад, основният изпълнителен шеф на Umami

Самото обработване на клетките към момента е прекомерно скъпо , с цел да може да се съпостави с цената на обичайните морски блага, по тази причина към този момент рибните кафези се разреждат с растителни съставки в биомастилото. Арик Кауфман се надява, че сложността и равнището на продуктите ще бъдат по-високи, а индустриалните цени ще намалеят в бъдеще.

Очаква се първите артикули да излязат на пазара през идната година в Сингапур , а по-късно вероятно в страни като Съединени американски щати и Япония.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР