До 2030 г. трима от всеки пет души ще живеят

...
До 2030 г. трима от всеки пет души ще живеят
Коментари Харесай

Трима от пет жители на планетата живеят в град

До 2030 година трима от всеки пет души ще живеят в градовете . Очаква се популацията в бедните квартали по света да се удвои до 2 милиарда души.

Тази прогноза направи националният шеф на Habitat of Humanity Bulgaria Минчо Бенов по време на откриването на интернационалната конференция " Устойчиви градове - нови благоприятни условия и провокации пред общините ".

Форумът преглежда устойчивото развиване на актуалните градове в подтекста на възходящата урбанизация , климатичните промени и жилищните проблеми на актуалните градски територии както и дейностите на общините за тяхното решение.

Бенов означи, че урбанизацията е наклонността, оято трансформира най-вече през последния век и може да е източник както на провокации, по този начин и на решения.

Според него хората всеобщо ще се реалокират в градовете , с цел да търсят нова работа, като по този метод растежът на популацията ще надвиши темпа, в който градовете могат да отворят потребността от жилища.

" В момента един от всеки седем души на планетата живее в непозволено застроени и пренаселени градски територии , с незадоволителна инфраструктура, електричество, вода и канализация ", установи той.

Бенов както и всички присъстващите специалисти на събитието се сплотиха към решението, че би трябвало да се подобрят изискванията на живот в бедните селища по света , да се обезпечи достъп до базови санитарни условия и до почтено жилище в бъдеще.

" Освен това е налице и потребността от възстановяване на правата върху земята в международен мащаб , защото 75% от хората по света нямат нужната документи за земята , на която живеят. Това би породило непрекъснат боязън от изселване ", уточни още Бенов. Според него с обезпечена благосъстоятелност или право на прилагане на земя, хората ще живеят без боязън от изселване и ще влагат повече в своите фамилии, общности и бъдеще.

Малина Крумова , заместник-министър на районното развиване и благоустройството означи, че би трябвало да се търсят интегрирани трайни решения.

" Точно в този подтекст този конгрес е доста значим, тъй като сплотява мнението на всички специалисти , неправителствени организации, министри. Трябва да мислим сложно и да разсъждаваме от позиция на всеки един човек ", уточни още тя.

Крумова акцентира, че ще се работи за възстановяване на градската среда, възстановяване на блоковото пространство и възстановяване на жилищните условия и всички аспекти на градския живот.

Тя прикани да бъдем дискусионно настроени и да разясняваме намерено проблемите , пред които е изправена страната във връзка с градовете.

На въпрос на news.bg какво е днешното положение на градовете в България, тя посочи, че те стават все по-добри и устойчивото градско развиване набира все по-голяма мощ като сложен метод за решаването на проблеми като да вземем за пример концентрацията на доста хора на едно място.

" Много е значимо да преглеждаме градовете като системи, с цел да решаваме тра нспортните, екологичните и естетичните проблеми, както и общественото и личностното създаване на хората ", добави зам.-министърът.

Тя чака в бъдеще да има все по-умни градове, да се сътвори една автоматизация на градовете и нововъведения в посока градското развиване, да се обнови жилищния фонд и да се понижи енергийната взаимозависимост на градовете, които използват извънредно доста сила.

Попитана би трябвало ли да се м исли в посока концентрацията на хора в София да бъде понижена , Крумова означи, че е нужно да бъдем наясно, че не живеем в тоталитарно общество и няма по какъв начин да имаме непрекъсната адресна регистрация, която да е наложена на хората.

" Забелязват се трендове, които принуждават младите фамилии с деца да избират по-спокойния и по сигурния метод на живот в по-малките обитаеми места. Не можем да спрем притегателната мощ на огромните градски ареали, само че задачата, която сме си сложили, е да ги създадем комфортни за живот и за икономическо и личностно развиване ", съобщи тя.

Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините от своя страна съобщи , че градовете желаят да се учат един от различен и е доста значимо управите им да обменят опит, с цел да се намерят пътищата за стабилно развиване на локалните общности.

Георгиева заключи, че една от задачите на Националното сдружението на общините е основаването на сигурна и зелена среда , без престъпност, еднакъв достъп до качествени обществени услуги, социално-справедлива общественост, община, в която уязвимите са предпазени.

Форумът ще продължи и на 29 май, а част от тематиките, които ще бъдат дискутирани по време на втория ден, включват новаторските подходи за териториални обмисляне, опциите за финансиране на провокациите пред градската среда и иновационните действия в градовете.

Международната конференция " Устойчиви градове: Нови провокации и благоприятни условия пред общините " е под патронажа на президента на Република България и е подкрепена от Посолството на Кралство Нидерландия в България, Националното съдружие на общините в България, Общинската мрежа за енергийна успеваемост " ЕкоЕнергия ", Коалиция за възстановяване на жилищните условия " Достоен дом ", институции, общини и Неправителствени организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР