До 2030 г. Европа може да ограничи зависимостта си от

...
До 2030 г. Европа може да ограничи зависимостта си от
Коментари Харесай

Европа къса зависимостта си от Китай в сектора на електромобилите до 2030

До 2030 година Европа може да ограничи зависимостта си от Китай във връзка с батериите за електрически автомобили, само че единствено в случай че реагира на програмата за “зелени дотации ” на американския президент Джо Байдън, която е на стойност 369 милиарда $, предвиждат специалисти, представени от The Guardian.    В отчет нa неправителствената организация European Federation for Transport and Environment (T&E) се споделя, че Европейски Съюз е напът да създаде задоволително литиево-йонни акумулатори, които се употребяват в потребителската електроника и електрическите коли, до 2027 година, с цел да задоволи търсенето и да изключи Китай от веригите за доставки.      Проучването предвижда, че зависимостта на Европа от Китай за преправка на метали за батерии също може да намалее фрапантно. Предвижда се, че до 2030 година повече от 50% от търсенето на пречистен литий в Европа може да бъде задоволявано от европейски компании.    Понастоящем на Стария континент няма рафинерии за литий, като към 90% от международната преправка на метала се прави в Източна Азия. Но разнообразни планове, които са в ход в Германия и Франция, дават обещание да подобрят вероятностите пред него, а плануваното законодателство на Европейски Съюз за сериозно значимите първични материали би трябвало подсигурява, че това ще се случи при спазването на високи екологични стандарти, подчертава The Guardian.   
Пример за моментната обстановка в Европа е Англия. Наскоро английски депутати показаха угриженост, че локалната верига за доставки на електрически автомобили е прекомерно подвластна от Китай, което е основна накърнимост на фона на политическото напрежение сред Пекин и Запада. Още повече, че Лондон забрани продажбата на нови бензинови и дизелови коли след 2030 г. 
  В рамките на Европейски Съюз обстановката не е доста по-розова. Блокът се ангажира с последователното унищожаване на моторите с вътрешно горене до 2035 година, което слага тематиката за производството на акумулатори за електрически автомобили измежду неговите съществени цели.     Затова и европейските законодатели би трябвало да имат поради конкуренцията, в която може да се трансформира Съединени американски щати в това отношение. Законът на администрацията на Байдън за понижаване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA) включва съществени “зелени вложения ” и както Англия, по този начин и Европейски Съюз би трябвало да реагират уместно на този “приятелски огън ”.  

Докладът на T&E демонстрира, че 2/3 от търсенето на катоди, които се употребяват в батериите и съдържат значими първични материали, за Европа може да се създават на континента до 2027 година, като за това способстват планове като Umicore в Полша и Northvolt в Швеция. Но тази вероятност може да стане факт, само в случай че Европа откри метод да предотврати преориентация на бизнеса към Съединени американски щати, където го изкушават разнообразни тласъци - от данъчни облекчения до директни дотации.    Джулия Полисканова, старши шеф " Превозни средства и електронна подвижност " в T&E, разяснява: " Днес половината от литиево-йонните акумулатори, употребявани в Европейски Съюз, към този момент се създават на място. Но Законът за понижаване на инфлацията на Байдън промени разпоредбите на играта и Европа би трябвало да предложи повече пари или рискува да загуби плануваните планове за създаване на фабрики за акумулатори за сметка на Съединените щати. "     Затова и T&E се обръща към европейските институции с апел за основаване на специфичен фонд на Европейски Съюз, захранван с парични средства, набрани посредством взаимно издаване на дълг, който да подкрепя вложенията в електрически автомобили, акумулатори и възобновими енергийни източници. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР