До 2030 г. даваме за подобряване на енергийната ефективност (саниране)

...
До 2030 г. даваме за подобряване на енергийната ефективност (саниране)
Коментари Харесай

Животът на близо 2 милиона българи ще бъде променен с €4 млрд. евро

До 2030 година даваме за възстановяване на енергийната успеваемост (саниране) на сградния фонд в страната 4 милиарда евро, което би стигнало по сегашните цени за най-малко още 8000 панелни блока. Средствата са записани в Националния проект за енергетиката и климата (221-2030), прецизира в. Монитор.

Броят на санираните блокове може да бъде и по-голям, в случай че не се ползва, както до момента 100% субсидиране на обновяването. Статистиката на строителното министерство сочи, че панелните здания в страната са към 19 хиляди, в които има над 900 хиляди жилището, населявани от близо 1,7 млн. души.

До момента по финансираната напълно с пари от българската хазна Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания са подготвени над 2000 блока. За санирането им са вложени 2 милиарда лева

В идващите 10 години средства за обновяването на сградния фонд в България могат да бъдат обезпечени от няколко съществени източника , написа още в Националния проект.

На първо място са структурните фондове на Европейски Съюз за идващия програмен интервал сред 2021 и 2007 година Пари могат да бъдат обезпечени от програмата InvestEU, известна повече като проект „ Юнкер”.

За саниране средства могат също по този начин да бъдат взети и от Модернизационния фонд, в който постъпват приходите от 2 % общото количество квоти за парникови излъчвания в Европейски Съюз. В него България има непокътнат дял от 5,84 % от средствата.

Четвъртият източник на средства за възстановяване на енергийната успеваемост на постройките в страната са другите финансови принадлежности, главно захранвани с евтини заеми от Европейска инвестиционна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие.

Останалите способи за финансиране на санирането са свързани с националното съфинансиране по оперативните стратегии, фонда „ Енергийна успеваемост и възобновими източници “ (ФЕЕВИ), Националния поверителен екофонд (НДЕФ), фонд „ Сигурност на електроенергийната система и не на последно място частни вложения.

Една от задачите, залегнали в Националния проект, е и увеличение на дяловете на потребление на възобновими източници на сила във всички съществени браншове на стопанската система. Догодина производството на сила за отопление и изстудяване би трябвало да е на 31,2% с потреблението на ВЕИ.

Само след още 2 години делът би трябвало да надвиши 36 на 100, а през 2025 година да е съвсем 44%. След 10 години - през 2030-та, се възнамерява минималният дял да е най-малко 49,09%.

В този бранш главно ще се разчита на потреблението на биомаса, като акцентът ще е на дървесината. До края на идващото десетилетие приносът единствено на дървесината в производството на топлинна сила би трябвало да се усили от актуалните 30% до 44%. Така на процедура ще се подтиква отоплението посредством изгаряне на дърва, плява, пелети, брикети.

Причината е, че официално горенето на дървесина се възприема като възобновим енергиен източник, освен това с нулеви излъчвания на въглероден двуокис, тъй като преди да бъдат изгорени, растенията са погълнали съответното количество от въпросния нездравословен газ.

В случая обаче остава обаче казусът с фините прахови частици. От Европейска комисия упорстват националните проекти на страните, сходен на нашия да бъдат допълнени с разбора на политиките за качеството на въздуха и нездравословните излъчванията, като бъдат показа количествени данни за замърсяването при другите сюжети за развиването на енергетиката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР