До 2030 г. близо 20 млн. работни места в производствения

...
До 2030 г. близо 20 млн. работни места в производствения
Коментари Харесай

Роботизацията ще коства близо 20 млн. работни места до 2030 г.

До 2030 година близо 20 млн. работни места в индустриалния бранш могат да бъдат изгубени поради роботизацията, оповестява Би Би Си, като се базира на данни от „ Оксфорд Икономикс”.

Според компанията хората, които един път изгубят работата си в резултат на автоматизацията, мъчно ще могат да намерят реализация същата сфера.

Възходът на роботите към този момент коства скъпо на хората. Всеки един нов робот има 1,6 пъти човешка продуктивност. Анализът показва, че страните със слаба стопанска система и висока безработица ще са повече повлияни от роботизацията. Същото важи и за развитите страни, само че в по-малки мащаби.
Полицай-робот ще се бори с престъпността в Съединени американски щати Машината е наречена „ Робокоп ”
В света най-повлияно е автомобилостроенето. Очаквано, в случай че някой загуби работата си в този бранш, ще се насочи към непосредствен до него бранш като превоз, поддръжка или строителство. Проучването показва, че търсещите работа биха се сблъскали с дефицит на свободни места точно поради новите умни и сръчни машини.

Конспирацията, че роботите ще завладяват човечеството, витае от доста години. Докладът на „ Оксфорд Икономикс” обаче натъртва, че автоматизацията носи и би трябвало да подкрепя икономическия напредък. Това значи, че колкото места се губят поради роботизацията, толкоз да бъдат и основани другаде.
Една четвърт от европейците имат вяра повече на изкуствения разсъдък, в сравнение с политиците Въпреки това към 70% от европейците считат, че изкуственият разсъдък може единствено да навреди на обществото
Също по този начин анализът показва, че специалностите, в които работата изисква ежедневно повтаряне на дейностите, е по-вероятно да бъде заличена. За разлика от това, сферите, които изискват съчувствие, креативност или обществен разсъдък биха съществували десетилетия напред.

Около 1,7 млн. работа са били изгубени през последните 19 година, като Китай води класацията – 550 хиляди работни места са заети от машини. Следват Европа с 400 хиляди и Съединени американски щати с 260 хиляди

Закриването на работни места за сметка на автоматизацията в последна сметка ще докара към 5 трилиона $ в международния Брутният вътрешен продукт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР