До 2026 година предвиждаме у нас да има 20 000

...
До 2026 година предвиждаме у нас да има 20 000
Коментари Харесай

До 2026 г. се очаква да имаме 20 000 електромобила и 10 000 зарядни станции за тях

До 2026 година предвиждаме у нас да има 20 000 електрическия автомобил, 10 000 зарядни станции и да бъдат изведени от употреба 50 000 остарели автомобила с мотори с вътрешно горене (ДВГ). Това съобщи заместник-министър ръководителят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време уебинар на тематика електрическа подвижност, проведен от списание " Ютилитис ".

По думите на Сандов този проект може да наподобява огромен за интервал от 5 години, в случай че гледаме обратно.

" Но виждайки какво се случва към нас в границите на Европейския съюз (ЕС) и даже в прилежащи страни, които не са част от Европейски Съюз, това наподобява реалистично, а за някои хора даже може да не е задоволително амбициозно. Но дано стартираме оттова, в случай че реализираме повече, би било добре пристигнало ", сподели министърът. Според него би трябвало да се обърне методът за метода, по който се отнасяме с моторните транспортни средства (МПС). " Един от значимите правила, който би трябвало да бъде прилаган е, че замърсителят заплаща. Това става през няколко механизма, като главен ще бъде Националният проект за възобновяване и резистентност, където е записана промяната, касаеща електормобилността ", добави той.

" По отношение на нормативната база би трябвало да работим в допълнение да бъде сложена по-добра законодателна основа за всички тези дейности и да има благоприятни условия, които не оставят празни петна в законодателството. Има какво да се усъвършенства в нормативната база и всички ние би трябвало да работим дружно за това ", сподели още министър Сандов.

Стимули под формата на 6140 евро за нов електрически автомобил, който да бъде закупен от който и да е във всички градове с наднормени равнища на фини прахови частици, са заложени по оперативна стратегия (ОП) " Околна среда " за 2021-2027 година. В момента тя е на стадий " заключителен драфт ", който би трябвало да бъде изпратен в Брюксел и да бъде утвърден, изясни министърът.

" През актуалната Оперативна програма също има опция общините да аплайват за закупуване на електрически транспортни средства - могат да бъдат рейсове за градския превоз или обслужващи лекотоварни коли ", добави той. По думите му с изключение на положителните практики във връзка с елктромобилността на другите страни, би трябвало да се обърне внимание и на неприятните. Като образец за неприятна процедура той уточни огромните паркинги в центровете на градовете, от които се отхвърлят северните и западните страни тъй като това основава спомагателен поток на коли с ДВГ в центровете на градовете. " Ако предвиждаме да се вършат паркинги, покрай центровете е добре да има предимство за електрическите автомобили - както сега в София синя и зелена зона е освободена за електрическите транспортни средства ", сподели Сандов.

Според модератора на уебинара - Иван Хиновски, който е ръководител на Българския енергиен и минен конгрес, България е доста обратно във връзка с елктромобилността, макар че у нас има доста визионери. Той съобщи, че към 2030 година у нас би трябвало да има най-малко 300 000 електрическия автомобил и разполагаема мощ сред 1500 и 2000 мегавата за зареждането на този голям парк.

Според ръководителя на Управителния съвет (УС) на Индустриален клъстер " Електромобили " (ИКЕМ) Илия Левков 13 години в България липсва систематичен метод за електрическата подвижност. По думите му неотложно би трябвало да се промени работата на Национален поверителен екофонд (НДЕФ), който подтиква покупката на електрически транспортни средства, или неговия Управителен съвет да бъде уволнен. В отговор на това изказване, началникът на кабинета в Министерски съвет на Борислав Сандов - Георги Стефанов акцентира, че промяната за електромобилоността не е единствено в НДЕФ и десетилетия наред безучастие не могат да бъдат обезщетени единствено със промяната на управлението на фонда.

Левков съобщи още, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е огромен дебитор на общините в България, тъй като НДЕФ е пропуснал да предложения 3 огромни компании производители на електрически рейсове в България. Общини като Враца, Русе, Хасково, Варна, Бургас имат проблеми с електрическите рейсове, а някои даже нямат специалисти, които да одобряват доставките, тъй като не могат да сравнят дали доставените транспортни средства имат спецификациите на декларираните. Те са в гаранция, само че ще има експлоатационни неточности, които ще плащаме всички ние, акцентира Левков. " Ние създадохме учебен модел, който събра бизнеса, професионалните гимназии и университетите. В момента 900 деца учат електрически транспортни средства в 15 професионални гимназии в цялата страна. Това ни дава гаранция, че електрическата подвижност ще се случи в България ", добави той.

Докато междинният брой електрически автомобили в Европа се мери в проценти, у нас към момента приказваме за бройки, съобщи Мартин Заимов - член на изпълнителния ръб на Българска асоциация Електрически транспортни средства (БАЕПС). У нас има 3500 електрически автомобила и 150 електрически рейса, което ни слага доста надалеч от междинната цифра за Европа, добави той. Заимов акцентира нуждата общините да контролират местата за паркиране на електрическите коли тъй като множеството такива транспортни средства се зареждат на паркинги. По думите му за това не са нужни промени в законодателството, а може да стане посредством Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Според него неналичието на стикованост сред обособените администрации е бил един от главните проблеми досега.

Липсата на държавни тласъци за построяването на зарядната инфраструктура е едно от огромните провокации пред електрическата подвижност у нас, съобщи на уебинара изпълнителният шеф на " Ампеко " Орлин Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР