До 2025 година 60% от организациите ще се възползват от

...
Коментари Харесай

Дигитална трансформация 2022 и след това: какво предстои


До 2025 година 60% от организациите ще се възползват от днешните разстройства в бизнес средата и ще стартират да монетизират вложените в този момент старания за цифровизация (снимка: CC0 Public Domain)

Организациите, които бързо съумяха да създадат цифрова промяна при настъпването на пандемията, през днешния ден имат известна преднина пред останалите. Ако в този момент те развият постигнатото и създадат цифровите си практики по-интелигентни, до 2025 година ще изпреварят още по-сериозно останалите играчи на пазара.

В началото на 2022 година доста елементи на света се приспособиха към живота с ковид, само че пандемията наподобява не е завършила и понякога ни залива с нови локдауни и потребност от отдалечена работа. През февруари избухна и руско-украинският спор, който провокира нов световен потрес, като в допълнение смути веригите за доставки и увеличи цените на горивата, силата, суровините. Скокът в цените и опасността от криза прибавиха спомагателен напън за организациите от всички сфери, след тези и без друго сложни две и половина пандемични години.

„ Интелигентна “ цифрова промяна

Не може да се отхвърли, че цифровата промяна потвърди цената на технологиите по време на пандемията. Благодарение на нея цифрово по-зрелите бизнеси като цяло се оказаха по-издръжливи в лицето на сериозните разтърсвания и сривове в работата. Сега обаче организациите се нуждаят от ясна пътна карта за внедряване на нови технологии, които да им оказват помощ да оцелеят и да просперират, без значение от обществените и стопански проблеми, които се задават. Става дума за „ умна “ цифрова промяна.
още по темата
Какво значи това? С експлоадирането на пандемията, в режим на „ незабавна “ цифрова промяна, ИТ мениджърите се втурнаха да оборудват отдалечените служащи с нови преносими компютри и други устройства. Те образоваха хората на работа с принадлежности за съдействие.

Сега обаче, в „ образован “ режим на цифрова промяна, е време организациите да проучат по какъв начин техните цялостни стратегии за благоденствие на чиновниците могат да бъдат модифицирани, тъй че да дадат по-голяма еластичност и повече задоволство – и реализиране на повече работливост – в бъдеще.

Успешната цифрова промяна изисква схващане освен на опциите на новите технологии. Нужно е осъзнаване на изменящите се условия на клиентите и чиновниците, както и цялостната посока на бизнеса.

5 прогнози на IDC

В края на 2021 година IDC разгласява своите прогнози за цифрова промяна през 2022 година и по-късно. Ето какво гласят те:

1. Преките вложения в цифрова промяна ще се ускорят с до 16,5% междинен годишен ритъм на напредък за интервала 2022-2024 година, трансформирайки се в 55% от всички ИКТ вложения до края на 2024 година

„ Преди две години 73% от всички компании нямаха цифрова пътна карта. Независимо от метода към тактиката, те нямаха проект, който споделя „ по какъв начин да отида от мястото, където съм през днешния ден, до мястото, където желая да съм в бъдещето?” Сега виждаме, че цели 50% от организациите имат или пътна карта, където цифровият проект отразява бизнес-плана, или цифровият проект е самият бизнес-план. Това е трагично нарастване “, разяснява Шон Фицджералд, шеф по проучванията и световните тактики за цифрова промяна в IDC.

2. До 2023 година 90% от организациите по света ще дадат приоритет на вложенията в цифрови AR принадлежности, с цел да „ подобрят “ физическите пространства и активи, надграждайки ги с цифрова информация и прекарвания.

3. До 2025 година 60% от организациите ще се възползват от днешните разстройства в бизнес средата и ще стартират да монетизират вложените в този момент старания, наблягайки на повсеместен метод за автоматизация, който обгръща цялото дружество и цялата му екосистема, и употребявайки корпоративни концепции, основани на модели, както и платформи с минимално или нулево писане на код.

4. До 2026 година 54% от ИТ шефовете ще подтикват бизнес трансформацията, давайки нови благоприятни условия и сили на цифрово устойчивите организации посредством стратегически софтуерни пътни карти и въвеждане на нови платформи за гъвкава работна мощ, разчитаща на данни.

„ Това, което ИТ шефът се пробва да направи, е да сътвори удобна почва за нововъведения: не става въпрос единствено за усъвършенстване на разноските (облак, инфраструктура, приложения, екосистема), а по-скоро за основаване на благоприятни условия бизнесът да прави нови неща, да основава нововъведения “, споделя Боб Паркър, анализатор в IDC.

5. Прилагайки технологии с малко или нулево писане на програмен код и опция за потребление на наличните данни, по-голямата част от чиновниците в 60% от предприятията ще водят трансформацията и ще въплъщават цифровата резистентност на своите функции до 2024 година А до 2025 година фирмите, осъществили добре цифровата промяна, ще се радват на по-бързи темпове на нововъведения, по-големи облаги, повече пазарен дял и по-голяма оперативна успеваемост от своите противници.

Анализи, AI, ML & RPA

Във всички тези трендове основна роля ще имат анализите на „ огромните данни “, изкуственият разсъдък, машинното самообразование, автоматизацията и роботизацията.

Дори през днешния ден фирмите са затрупани с данни – както структурирани, по този начин и неструктурирани – и основен съставен елемент на цифровата промяна е намирането на способи за добиване на полза от цялата тази информация; за предпочитане в действително време.

„ Аналитика “ е общ термин, който обгръща обработката на бизнес данни благодарение на логаритми за идентифициране на трендове и изясняване на главните процеси за възстановяване на успеваемостта на организацията.

Когато данните се употребяват за образование на логаритми за автоматизирано осъществяване на разнообразни интервенции, приказваме за приложение на изкуствен интелект (AI) в бизнеса или за машинно (само)обучение (ML). Когато тези разбори, AI и ML се приложат към характерни бизнес-процеси, които обичайно изискват човешка работа, тогава приказваме за роботизирана автоматизация на процеси (RPA).

Очаква се развиването във всички тези области да продължи интензивно през 2022 година и по-късно, съгласно прогнозата на анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР