До 2025 г. всеки пети жител на Земята ще страда

...
До 2025 г. всеки пети жител на Земята ще страда
Коментари Харесай

Учени: Спете повече, за да отслабнете

До 2025 година всеки пети гражданин на Земята ще страда от затлъстяване, предвиждат учени, изследващи факторите на риска от незаразни заболявания, написа БГНЕС.
В този случай става въпрос освен за погрешно хранене и слаба физическа интензивност. Както означават разнообразни проучвателен екипи, недоспиването пречи да се избавим от непотребните килограми. Всеки, който спи по-малко от целесъобразните 8 часа, по предписание, отслабва мъчно, даже и да съблюдава строга диета.

Диетичен сън
През 2017 година корейски учени анализирали данните за здравето и навиците на съвсем 17 000 души. Те забелязали, че недоспиването способства затлъстяването и съпътстващите го болести. Тези, които спели по-малко, имали повече мастна тъкан, а опитите да отслабнат били напразни. Подобни резултати получили и учени в Чикагския университет. Доброволците в проучването, които спели в продължение на две седмици единствено по пет часа и половина, отслабвали по-бавно, в сравнение с тези, чийто сън бил осем часа и половина. И двете групи са се хранили по специфична диета с малко калории.

Лакомия поради недоспиване
Американски и белгийски учени изясняват качването на килограми, породено от недоспиване, с действието на хормоните, влияещи върху апетита. При 12 млади здрави доброволци с недостиг на сън равнището на грелин се повишило, а равнищата на лептин намалели. Първият покачва апетита и е прочут още като хормон на глада. Вторият, в противен случай, е виновен за възприятието за задоволеност. Колебанията в тези хормони могат да дефинират, че хората, които спят по-малко от естественото, евентуално имат по-голяма податливост към наднормено тегло. До сходни изводи стигнали и биолози от университетите в Бристол и „ Стамфорд”. Те проучили кръвни проби, информация за здравословното положение, телесната маса и навиците на 1 000 души с разнообразни типове проблеми със съня. Станало ясно, че спящите по-малко са с нараснало количество грелин и понижен лептин. Такава композиция е обвързвана с чувството за апетит и води до преяждане. Поради тази причина хора, които не си доспиват, мъчно съблюдават диети, считат експертите.

Разстроен мозък
Според американски учени, тези, които спят малко, са склонни към преяждане заради нарасналата интензивност на мозъчните зони, които играят роля при регулирането на апетита и системата за заплащане. При доброволци, които прекарват не повече от четири часа дневно в леглото, тези зони в мозъка станали по-активни вследствие на хранителни тласъци, изключително сладки и мазни.
Според учени от медицинския център към Чикагския университет, повода за това биха могли да са по този начин наречените ендоканабиноиди – синтезиращи се в организма субстанции, които по конструкция и деяние наподобяват на дейните съставни елементи на марихуаната. Постоянната липса на сън въздейства върху концентрацията на един от тях - 2-арахидонова глицерол (2-AG), виновен за удоволствието от храната. Оказало се също, че при отнемане от сън дневното равнище на 2-AG се е увеличавало с 33% по отношение на нормата и не спадало до 21 часа, с цел да доближи най-малко през нощта, както нормално се случва. Това значи, че точно високата централизация на тези субстанции може да предизвика несъразмерната консумация на бисквитки, бонбони и чипс, допускат създателите на проучването.
Те означават, че такива късни хапвания са явно ненужни, тъй че неналичието на сън, която ги предизвика, бързо се трансформира в повишаване на тежестта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР