До 2023 г. трябва да се построи първият, каза депутатът

...
До 2023 г. трябва да се построи първият, каза депутатът
Коментари Харесай

Манушев: Не бива да отлагаме, новите кораби ще гарантират морския ни суверенитет

До 2023 година би трябвало да се построи първият, сподели депутатът от ГЕРБ
В понеделник отварят офертите за многофункционален патрулен транспортен съд за Военноморските сили/ВМС/. Три компании са декларирали интерес. По този мотив беседваме с вицеадмирал Пламен Манушев, народен представител от ГЕРБ.

Какво печелят Военноморски сили на страната?

Добър знак е, че три компании са подали предложения, значи ще има съревнование. Аз се веселя, че на 16 април от в началото деклариралите интерес 7 компании – три са подали документи за присъединяване в състезанието – италианската „ FINCANTIERI ”, немската „ Fr. Lurssen Werft GmbH & Co. KG “, българската „ МТГ – Делфин “. Аз се надявам да има съревнование и то почтено и намерено, и най-хубавият да завоюва този конкурс и да построи два кораба за флота. Главното е, че няма време за отсрочване. Двата кораба са витално значими за флота. Трябва да се подписа контракт и да стартира тяхното строителство, до няколко години да имаме първия транспортен съд, като тези два кораба ще дадат на флота две платформи извънредно съвременни, извънредно модерни за решаването на дилемите, които той извършва и най-много за обезпечаване на морския суверенитет на нашата страна, за присъединяване в задачи в Черно и Средиземно море.

Ще бъдат ли задоволителни за модернизацията на Военноморски сили единствено тези два кораба?

Два такива кораба, въпреки и многофункционални патрулни кораби, не могат да решат въпросите на една война. Но това са кораби, които в действителност ще подсигуряват националния морски суверенитет на Република България.

Кога ще ги получим?

Казват, че до 2023 година би трябвало да се построи първият.

От по кое време не е осъвременен флота?

Доста от дълго време. Последното съвременно нещо, което приехме във флота беше 2010 година – приемането на вертолетите Пантери. Аз имах достойнството да съм командващ и да получим нещо ново. Иначе трите белгийски фрегати клас Вилинген, получени от 2005 до 2009 година, те на практика избавиха флота, с цел да има съществени бойни платформи и да извършва задачите и дилемите.

Това решение беше ли противоречиво?

Това решение беше положително, правилно. Според мен вярно и всички мнения, че са купени остарели кораби, които не могат нищо да вършат, не са основателни. Тези кораби, въпреки и в това положение с това въоръжение, което имат, те решаваха всички задачи и задания на НАТО мирновременни. Много критици имаше на това, че понижи противокорабни ракети. Последната противокорабна ракета, изстреляна против транспортен съд, е от Фолклендската война - от аероплан към транспортен съд, а другата е от 1967 година във войната сред Египет и Израел, т.е. по света не са употребявани противокорабни ракети. Противокорабната ракета е оръжие на войната. Флотът има да взема решение доста задания в спокойно време. Виждате и корабите на НАТО идват, въпреки да са въоръжени, нито един не изстрелва ракети. Само Руският флот изстрелва ракети в Черно море, само че други кораби не са стреляли. Това са тренировките и присъединяване на групата фрегати на НАТО в Черно море. Трите черноморски страни от НАТО основават чувството на всички нас, че сме дружно. Приказките, че сме милитаризирали Черно море, че НАТО го е превзело, не е правилно, защото последната група, която влезе, трите кораба са от черноморски страни, други два са от Холандия и Испания. Не са пристигнали да превземат никой, само че корабите би трябвало да идват, да упражняваме. Нито една задача в тези учения не е унищожаването на някой флот, на някой различен транспортен съд. Повечето от дилемите, изключително с грузинските кораби, са по маневриране, избавяне на хора. Повече филантропични задания, в сравнение с директно военни.

Можем ли да отложим придобиването на нови кораби за Военноморски сили?

Трябва да се свърши тази работа, тази година да имаме контракт и да се стартира строителството. Няма време за отсрочване. Имаше и оферти да сменим процедурата. Това е изключено. Не бива да се прави, тъй като за модернизацията на флота няма време. Опрял е ножа до кокала. Два кораба изрично не са задоволителни, само че защото са доста пари за два кораба/близо един милиард лева/, може би след време ще имаме пари за още два. За в бъдеще ще са ни нужни общо шест бойни кораба-платформи, с цел да взема решение флотът дилемите и задачите, които са му сложени от страната, от Конституцията и от държавното управление.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР