До 2023 г. е възможно да има дигитално евро. Това

...
До 2023 г. е възможно да има дигитално евро. Това
Коментари Харесай

Проф. Дейвид Йермак: До 2023 година е възможно да има дигитално евро

До 2023 година е допустимо да има цифрово евро. Това предвижда в изявление за предаването „ Преди всички” по „ Хоризонт” проф. Дейвид Йермак, учител в Ню Йорк и експерт по цифрови валути.

Преди седмица от Европейската централна банка анонсираха началото на проби за цифрова валута на еврозоната. По думите на Йермак пък централните банки от западните страни са длъжни да отбележат сериозен прогрес в основаването на суверенна цифрова валута, обезпечена от централните им банки, с цел да не изгубят конкуренцията с Китай.

"Всички централни банки по света обмислят концепцията за цифрова суверенна валута ", сподели Дейвид Йермак.

"Също по този начин това е отговор на условието на част от популацията да има по-голям достъп до цифрови заплащания и то подсигурени от централна банка. Ето за какво бих споделил, че цифровото евро е неизбежно и следва напредъка, изработен от китайските управляващи ", акцентира Йермак.

По думите му огромният въпрос е кой има контрола над икономическата политика и даже в миг, когато физическите граници сред страните не престават да съществуват.

"Отворен е въпросът за цената на тези активи и по какъв начин те са обезпечени. Досега отговорът е явен - с валутните запаси на централните банки. Например двете китайски частни компании, с които към този момент дадох образец, оферират на потребителите да си отворят сметка. Сумата в тази сметка е част от общ влог, който фирмите държат в банка. Реално видяно цифровите заплащания са обезпечени с изцяло действителни активи. Подобен е планът на Facebook за тяхната цифрова валута ЛИБРА, която ще бъде обезпечена с кошница от валути, издадени от централни банки ", изясни още специалистът.

И сподели, че медийните компании ще изискат да създадат още една крачка напред.

"Те ще изискат да обезпечат личните си цифрови валути с доверието на техните клиенти, само че тук се крие заплахата от издаването на прекалено много цифрови пари, които да „ напомпат” инфлация. Ключовата дума тук е „ доверие”, което нормално се асоциира с централните банки. За мен не е напълно явно дали доверието в ръководителите на медийните компании няма да се окаже по-високо от това към централните банки. Ние знаем, че централните банки са допускали доста неточности в предишното и са виновни за много сложни обстановки, които хората сме претърпели. От друга страна медийните компании имат доста съществени процедури, с цел да подсигуряват сигурността на информацията, затова - на заплащанията. Ето за какво аз позволявам, че точно частните компании могат да завоюват конкуренцията с централните банки за потребителското доверие. Това е доста огромен въпрос, само че ние няма да научим неговия отговор в близко бъдеще ", изясни преподавателят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР