До 2022 г. в света се очаква да бъдат инсталирани

...
До 2022 г. в света се очаква да бъдат инсталирани
Коментари Харесай

Прекрасният нов свят на роботите

До 2022 година в света се чака да бъдат конфигурирани близо 2 млн. нови промишлени робота

© Fabian Bimmer Пандемията от ковид, която затвори доста фабрики в света, е на път да промени метода, по който работят фирмите в производството. Заместването на човешката мощ във фабриките с роботи и автоматизация е развой, който тече от години, само че в новите действителности ще добие още по-голяма тежест. Това открива благоприятни условия освен за производителите на такова съоръжение, само че и за клиентите им, които благодарение на новите технологии могат да излязат на идващото равнище и коренно да трансформират метода си на работа.

Китайският образец

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поглед към Китай, откъдето потегли епидемията и където заболяването към този момент може да се счита за преборена, демонстрира, че най-пострадали от рецесията с ковид са промишленостите с огромни поточни линии като заводите за коли и електроника. Но до момента в който компании като GM, Honda, Nissan, Peugeot и Renault, които имат относително нискотехнологични фабрики в така наречен китайски Детройт - Ухан, ще би трябвало да се борят с проблеми като карантинирани служащи и нарушени вериги на доставки, други като Cadillac, която има високо автоматизирано произвеждане в Шанхай, се чака да имат преимущество.

Допълнителен мотор за по-нататъшната автоматизация и всеобщо нахлуване на роботите в Китай са и растящите разноски за труд, които през последните години се усилват приблизително с 20% годишно. Това изяснява за какво през предходната година страната е купила повече роботи от всяка друга страна в света, а по прогнози на основаната във Франкфурт Международна федерация по роботика следващата година 45% от всички доставки на индустриални роботи в света ще бъдат точно в Китай.

Един за трима

В самия Китай има повече от 800 производителя на роботи, в това число огромни играчи като SIASUN и DJI Innovations. Развитието на роботиката е част от амбициозния мегаплан на държавното управление до 2025 година за въвеждане на съвременни индустриални технологии.

" Епидемията от ковид прави още по-неотложна потребността от усилване на автоматизацията и потреблението на роботи в Китай ", споделя вицепрезидентът на шанхайската Mobile Industrial Robots Емил Хоч Дженсън пред CNBC. Компанията прави самостоятелни роботи, които реалокират тежки товари в хранилища и заводи и се употребяват от най-различни промишлености. По думите на Дженсън роботите имат доста преимущества, като да вземем за пример това, че могат да работят на смени от по 24 часа, като по този начин заменят трима служащи. Цените им са от 43 хиляди до 72 хиляди $ и като се има поради покачването на заплатите, инвестицията в роботи ще става все по-привлекателна опция.

Нови ниши

В същото време рестриктивните мерки за напредване и всеобщото затваряне на заведения за хранене, магазини и така нататък поради ковид отварят и нови ниши за роботите - да вземем за пример за дезинфекциране на лечебни заведения и улици или за доставка на храна, медикаменти и артикули, като към този момент няколко компании създадоха сходни артикули. Китайската Youibot да вземем за пример сътвори робот за стерилизация единствено за две седмици и към този момент има няколко контракта за доставка. Подобни роботи към този момент се вършат и от европейски компании като UVD Robots, разработки има също на партньорски екип на Siemens и Aucma. Китайският колос в електронната търговия DJ пък вкара самостоятелни роботизирани коли, които вършат доставките до клиентите, които не могат да излязат поради карантината.

Близкото бъдеще

Европа също не изостава от общата наклонност. По данни на Международната федерация по роботика това е районът с най-голяма плътност на роботи в света - приблизително 114 броя на 10 хиляди служащи в промишленото произвеждане по отношение на 99 броя в света, а водачите са Германия, Швеция, Дания, Италия и Белгия. Най-много роботи се употребяват в автомобилната промишленост, в металургията и машиностроенето, както и в производството на пластмаси и химически артикули. По обособени страни обаче Китай остава топ дестинация, следвана от Япония, Съединени американски щати, Корея и Германия. В тези пет страни са инсталирани 74% от всичките работещи над 2.4 млн. промишлени робота в света.

Прогнозата на федерацията е, че до 2022 година в света ще бъдат конфигурирани близо 2 млн. нови промишлени робота. Тенденцията е те да стават все по-умни и да работят в съдействие с хората. Самите роботи ще стават и все по-дигитални и свързани благодарение на облачните технологии, което може да докара и до нови бизнес модели като роботи чартърен или така наречен роботи като услуга. Това би направило новите технологии доста по-достъпни и за дребните и междинните предприятия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР