До 2021 г. средната брутна учителска заплата ще достигне 1750-1800

...
До 2021 г. средната брутна учителска заплата ще достигне 1750-1800
Коментари Харесай

Средната учителска заплата ще е с 20% над средната за страната

До 2021 година междинната брутна учителска заплата ще доближи 1750-1800 лева като задачата на ръководещите е да я поддържат с към 20% над междинната за страната. Това заяви в изявление за радио " Дарик " министърът на образованието Красимир Вълчев.

Преди дни на конференция той даде обещание следващата година заплатите на учителите да доближат 1500 лева В момента междинната учителска заплата е 1300 лева По думите на министъра в някои райони и в този момент учителската заплата е над междинната, само че в други, като София да вземем за пример, изостава.

" Ако желаеме децата ни да бъдат обучавани от изобретателни и стимулирани учители, в случай че желаеме да имаме положителни експерти във всички други области, би трябвало да плащаме за това, " сподели Вълчев. " Сега си плащаме налога, че предходни години пестяхме от учителските заплати ", добави той.

Крайната цел е да се насърчат отличните възпитаници да не престават образованието си в педагогичен специалности и да стават учители. Сега от 5000 отличници едвам 122 се записват в педагогичен специалности, сподели Вълчев.

През идната година растежът на парите за заплати в бюджета ще бъде 360 млн. лв., а през 2021 година - 720 млн. лева

В отговор на въпрос за изоставането на заплатите на университетските преподаватели по отношение на учителите, министърът отговори, че учителите имат над два пъти по-голям норматив часове, а също така университетската автономност разрешава да се дават ниски заплати на младите преподаватели, а хората с дълъг стаж и научни трофеи да получават по-високи хонорари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР