До 2021 г. компаниите трябва да намалят средните въглеродни емисии

...
До 2021 г. компаниите трябва да намалят средните въглеродни емисии
Коментари Харесай

Ограниченията за вредните емисии – новият голям проблем за автомобилните компании

До 2021 година фирмите би трябвало да понижат междинните въглеродни излъчвания до 95 грама на километър.

Най-голямото предизвикателство пред европейските автомобилни производители е осъществяването на новите ограничавания за нездравословни излъчвания. До 2021 година те би трябвало да понижат междинните въглеродни излъчвания до 95 грама на километър. Всеки идващ грам CO2 ще коства на фирмите 95 евро, умножено по броя на продадените коли през годината. Това прави към 30 милиарда евро, пресмята Financial Times.

Целите на Европейска комисия до 2030 година

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ключовите цели за интервала са:
- Намаляване с минимум 40% на излъчванията на парниковите газове (от равнищата от 1990 г.)
- Делът на възобновимата сила да е минимум 32%
- Подобряване на енергийната успеваемост с минимум 32.5%.

Строги стават условията за отделяния въглероден двуокис от новите създадени леки и лекотоварни коли. Предвижда се от 2030 година новите леки коли да отделят приблизително 37.5% по-малко въглероден двуокис, а за лекотоварни коли предстоящото понижение е приблизително с 31% спрямо нивата от 2021 година Между 2025 и 2029 година леките и лекотоварните коли ще би трябвало да отделят 15% по-малко от този нездравословен газ.

Общата цел на измененията е да способства за постигането на задачите на Парижкото съглашение. Строгите ограничавания като отделянето на въглероден диоксид до 95 грама на километър обаче се оказват огромна компликация за европейските автомобилни производители. За съпоставяне, VW, която е продала 4.4 млн. автомобила в Европа през предходната година, има междинни излъчвания от 123 гр/км.

Въглеродните излъчвания

Според консултантската компания Jato Dynamics за 2018 година междинните равнища на нездравословните излъчвания са нарастнали до четиригодишен най-много от 121 грама на километър. Продажбите на джипове, които са по-тежки и затова създават повече нездравословни излъчвания от обичайните коли, пък са се нараснали с три четвърти от 2015 година, написа IHS Markit. Друга причина за увеличението на нездравословните излъчвания е наклонността за отбягване дизелови коли и предпочитането такива на бензин.

Спадът в продажбите на дизелови коли

Купувачите не имат вяра в рекламите, че дизеловите коли са по-екологични, след абсурда с Volkswagen от 2015 година, когато се оказа, че те отделят доста повече азотни оксиди. Дизелгейт удари автопроизводителите, които разчитаха на горивото за понижаване на излъчванията, защото дизеловите транспортни средства нормално отделят една пета по-малко въглероден диоксид от колите на бензин. За съпоставяне, продажбата на дизеловите транспортни средства в Европейски Съюз е 56% от всички коли през 2011 година, само че предходната година делът им падна до 37%, написа Financial Times.

Цената

Арнолд Елингхорст, авто анализатор в Evercore ISI, пресмята, че на промишлеността ще ѝ коства 15.5 милиарда евро единствено с цел да приведе колите си в сходство с наредбите.
Според швейцарската банка UBS общите доходи на европейски коли за 2021 година ще бъдат със 7.4 милиарда евро по-малко заради разноските за реализиране на задачите за понижаване на нездравословните излъчвания. Това е спад от към 14% спрямо 2018 година
UBS чака на облагата на автомобилните компании през 2021 година също да е забележителен - на PSA с 25%, на VW с 13%, на Renault - 10%, на Daimler – 9%, и на BMW със 7%.

Изпълнителният шеф на Renault - Тиери Болоре, съобщи, че компанията желае да направи всяко транспортно средство " по-скоро помощник, в сравнение с извършител ". За да понижи излъчванията, компанията може да прекрати производството на най-замърсяващите мотори от към този момент съществуващата линия коли.

Главният изпълнителен шеф на Fiat Chrysler - Майк Манли, сподели пред Financial Times, че компанията може да изтегли най-замърсяващите си модели от пазара.

Много производители разчитат на т.нар суперкредити от електрически автомобили, които компенсират по-замърсяващи транспортни средства, което частично изяснява многото " модели на акумулатори ", които ще се появят на пазара през идващите 18 месеца, макар че продажбите на електрически коли съставлява по-малко от 1% от пазара.

Друга опция за отбягване на глобите е обединяването на компании с общ притежател. Например Lamborghini и VW да обединят своите излъчвания, с цел да избегнат санкции. И Fiat е подхванала фрапантни дейности, с цел да избегне наказания, формирайки така наречен open pool с Tesla, съгласявайки се да заплати на американската компания стотици милиони евро, оповестява Financial Times.

Последици

Една непредвидена последица от задачите на Европейски Съюз за излъчванията до 2030 година може да бъде " гибелта " на евтините леки коли, написа Financial Times. Макс Уорбъртън, анализатор в Bernstein, твърди, че разноските за съоръжение на тези коли с акумулатори и електрически мотори, с цел да изпълнят амбициозните цели на Европейски Съюз за въглеродния диоксид, ще ги създадат изцяло недостъпни. Дори най-евтината хибридна система ще коства сред 600 и 1000 евро за кола, а цялостна хибридна система ще коства сред 2500 и 4000 евро на автомобил.

Главният изпълнителен шеф на Volkswagen Херберт Диес призна, че евтините леки коли като Up! и Polo " в никакъв случай " няма да реализират задачите за 2030 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР