До 2020 г. програмите за ваксинация ще са спасили живота

...
До 2020 г. програмите за ваксинация ще са спасили живота
Коментари Харесай

Ваксини ще спасят 20 млн. живота в най-бедните държави в света


До 2020 година стратегиите за имунизация ще са избавили живота на 20 млн. души в най-бедните страни в света, демонстрира настоящо изследване. Според него имунизациите освен оказват помощ за здравето, само че също по този начин са дейно средство за икономисване на разноски от здравни грижи в области на света, където средствата нормално са в непрекъснат дефицит, написа научният уебсайт "Сайънс алърт ", съобщи БГНЕС.

Изследването преглежда резултата от активността на неправителствената организация Gavi, The Vaccine Alliance, чиято задача е да усъвършенства достъпа до имунизации в 73 страни с БВП на глава от популацията през 2003 година под 1 щатски $. Тези страни, от Афганистан до Зимбабве, са получавали помощ от Gavi от 2001 година насам. Докладът обгръща 10 постоянно срещани заболявания, които могат да бъдат избегнати с ваксина, като дребна шарка, ротавирус и други.

Данните са открили, че в интервала от 2001 година до 2020 година във всяка една от обсъжданите страни в резултат на имунизации са спестени разноски на стойност 5 млн. $ годишно. В същото време имунизациите за едвам 10 заболявания ще спасят живота на 20 млн. души и ще предотвратят 500 млн. случая на заболявания и 9 млн. случая на дълготрайни увреждания до 2020 година

"Нашето проучване на по-широката икономическа и обществена стойност на имунизациите илюстрира забележителните изгоди, свързани с имунизациите ", съобщи водещият откривател на изследването Сачико Озава от Университета в Северна Каролина. Данните включват и икономическите доходи от резултатите на имунизациите. До 2020 година те ще възлизат на до 820 милиарда $. Според създателите на изследването то демонстрира, че имунизациите освен избавят животи, само че са и възвръщаема икономическа инвестиция с големи изгоди за страните в потребност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР