До 2012-а година в Пловдив спортните зали почти ги нямаше.

...
До 2012-а година в Пловдив спортните зали почти ги нямаше.
Коментари Харесай

Спортните зали в Пловдив вече са повече, но отново не достигат

До 2012-а година в Пловдив спортните зали съвсем ги нямаше . Най-голямата залата дотогава " Строител " беше затворена, а тимовете бяха принудени да играят в дребните уреди " Академик ", " Олимпиада " и " Лаута ".

Трите зали бяха единствените, в които можеше да се играят мачове от волейболните и баскетболните шампионати.

Десет години по-късно нещата несъмнено се усъвършенстваха, само че залите още веднъж не стигат . Появиха се три зали - на Пловдивския университет, " Колодрума " и зала " Сила ". От трите обаче само " Сила " за момента се употребява от множеството клубове.

Големият проблем остава точно дублирането на залата. На няколко пъти се дублират мачове на волейболните и баскетболните тимове в " Сила " и се стига до решения, като те да бъдат преместени с един ден или просто да се изиграят в друга зала. Този проблем обаче в множеството случаи и е значителен и комплициран, а рядко се намира и подобаваща зала за дадена среща.

Проблем има и при потреблението на залите от страна на школите на тимовете.

Въпреки, че 10 години по-късно нещата откъм зали в Пловдив се усъвършенстваха, то доста малко от тези уреди могат да бъдат употребявани за спорт.

Ето и къса ретроспекция на залите в града:

Палата номер 10 на Панаира



Вече спортни събития в Панаира не се организират, а палата беше дълго години единствената, която приемаше елитните мачове на пловдивския спорт до 80-те години, когато се появи зала " Строител ". На този стадий не се вижда още веднъж в Панаира да има спорт. До последно в Панаира се организираха шампионати по фехтовка и аеробика.

Зала " Строител "



Реално най-голямата зала в Пловдив в интервала от 80-те години, когато е открита до 2012-а година, когато се появява залата на Пловдивския университет. Капацитетът на оборудването е 600 места. Залата има забавна история. Тя става дом на клубовете от тогавашния ДФС Марица и там се играят срещите на женските тимове на баскетболната и волейболната Марица. След сериозен спор за собствеността и Община Пловдив я губи и тя отива в частни ръце. Залата е затворена през 2007-а година, а от нея са изгонените клубовете на Марица. Баскетболният клуб на Марица е закрит, а волейболната Марица се мести в зала " Лаута ". В интервала 2007-2015 залата е затворена и не се употребява за никакъв спорт. През 2015-а е отворена още веднъж и посреща още веднъж баскетболни и волейболни мачове от най-високо равнище. Направен е фитнес и ресторант. В момента залата към момента действа, само че се продава и е доста евентуално да бъде разрушена. В миг в нея има фитнес и се организират тренировки в разнообразни типове спорт, само че към този момент елитните пловдивски тимове не играят в нея.

Зала " Олимпиада "



Също залата, която съществува от соц интервала. Дълги години тъне в съсипия преди да бъде решено да бъде възобновена. Капацитет е и към 200 места и сега в нея се организират най-много надпревари по бойни спортове. Залата е дом на клуба по джудо Арена спорт. В тима семейства и женския баскетболен тим на Академик. Провеждат се и баскетболни и волейболни мачове при подрастващите и други типове спорт. През 2011г. приема мачовете на волейболната Марица, откакто зала " Лаута " се оказва прекомерно тясна. Тук е извоюван и първият трофей на клуба, а по време на финала много фенове не съумяват да видят триумфа, тъй като залата е прекомерно дребна и те остават отвън нея. Залата действа и до през днешния ден.

Зала " Академик "



Това е по-голямата зала зад зала " Колодрума ", която дълги години беше дом на баскетболните Академик при мъжете и дамите. Тук женският баскетболен отбор на Академик стана първенец през 2001г. Залата не е с огромен потенциал и беше предопределена главно за баскетбол. След като Академик влезе в НБЛ използваше оборудването за тренировки. Тя е благосъстоятелност на Пловдивския университет. Не е доста явен нейният статут и дали се организира нещо в нея.

Зала " Лаута "



Съществува от много дълги години, само че залата е дребна за елитни мачове, а е подобаваща главно за срещи при юношите и девойките. Женският волейболен тим на Марица съвсем 3 години домакинстваше в нея, само че феновете оставаха много постоянно отвън залата поради дребния потенциал. В момента залата е на концесия и се употребява от волейболната Марица за тренировки на първия тим и школата на отбора. Част от мачовете от школата на отбора се играят в залата.

Залата на Пловдивския университет



Тя беше направена през 2012-а година с пари от страната и беше действително първата хубава зала в Пловдив. Тя стана тогава и най-голямата с потенциал от 1037 места, задминавайки " Строител ". Волейболната Марица се реалокира от " Олимпиада " в нея и игра в евротурнирите в оборудването. Провеждаха се и Европейско до 17 години по волейбол за девойки и шампионати по аеробика, бойни спортове и други. Залата е благосъстоятелност на Пловдивския университет, само че рядко към този момент се употребява за надпревари и шампионати, макар че е нова и хубава.

Зала " Дунав "



Старата зала " Дунав " съществува и до през днешния ден и сега в нея упражняват първенците ни по аеробика, които направиха съществени триумфи през годините. Преди две години започва построяването на новата зала " Дунав ", която е в непосредствена непосредственост до остарялата. Там обаче градежът се забави доста и не е ясно когато най-сетне залата ще бъде открита. Новата зала ще е многофункционална и ще се употребява главно от състезателите по аеробика и гимнастика.

Зала " Колодрума "



Най-голямата зала в Пловдив, която беше открита през 2015-а година с потенциал от 6062 седящи места. Съоръжението е първият и единствен затрупан колодрум в България, само че се употребява и за други спортове в залата. Едно от най-големите беше през предходната година - Европейското състезание по волейбол за дами. Залата е общинска, само че е на загуба поради липса главно на събития и общоприет спонсор. В последните 3 години залата се употребява извънредно рядко. Основният спорт в нея е обвързван с колоезденето, волейболната Марица играе тук мачовете си от Шампионската лига. В рамките на две години волейболната Марица и баскетболният Академик играеха домакинските срещи в залата, само че това към този момент не е реалност. През предходната година Академик семейства в един мач от Балканската лига в " Колодрума " поради неналичието на друга свободна зала. Предвид и високият наем на залата рядко спортните клубове може да я употребяват даже и за подготовка.

Зала " Сила "



Открита през 2017-а година залата се трансформира в спасението за пловдивския спорт. В нея се организират съвсем всички спортни събития, а домакинските си срещи два следващи сезона в нея играят баскетболният Академик и волейболните Марица и Локомотив. Провеждат се и шампионати и шампионати по бойни спортове, фехтовка, танци, аеробика и други. Тя е разграничена на две и до началото на тази година се използваха настрана баскетболното и волейболното игрище. Общият потенциал е 1200 места, а от една страна на игрището е 600. От началото на 2022-а година за мачовете се употребява единствено баскетболното игрище, а на него се играят и срещите от волейбола. През предходната и през тази година волейболната Марица стана първенец в оборудването.

Залите на Спортното учебно заведение



Те са главно за тренировки и одобряват и мачовете при девойките и юношите по баскетбол и волейбол. Нямат потенциала да бъдат употребявани за елитни мачове и шампионати.

Залите в учебните заведения



В някои пловдивски учебни заведения има не неприятни зали, само че по този начин или другояче са предопределени да се употребяват за учебни цели и мъчно там могат да се играят мачове за девойки и юноши.

Новата спортна зала



Тази година Община Пловдив ще стартира построяването на две спортни зали за 6 млн. лв. в регион " Западен ". Те ще бъдат за волейбол и баскетбол, като ще имат топла връзка сред тях. Първоначалната концепция е юношеските гарнитури на пловдивските тимове там да упражняват и да организират своите мачове от шампионата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР