До 20 юни ЦИК трябва да гласува решението за социологическите

...
До 20 юни ЦИК трябва да гласува решението за социологическите
Коментари Харесай

ЦИК решава за социологията в изборния ден

До 20 юни ЦИК би трябвало да гласоподава решението за социологическите организации. За социолозите е мъчно да предвиждат изборна интензивност, на последните избори част от хората решили да гласоподават в последния миг. Очакват машините да понижат грешките, само че и да се образуват опашки пред някои секции.

Избори в разгара на летните почивки - непредвидими до последно. Ще се отрази ли на интензивността - този въпрос ще остане неразбираем до 11 юли.

" Това, което следим към началото на предизборната акция е един по-висок интерес към предварителните избори спрямо постоянните, които бяха при започване на април. От тази позиция считаме, че огромна част от хората ще осъществят това свое желание и ще отидат да гласоподават ", показа Геновева Петрова от " Алфа рисърч ".

" На последните избори над половин милион души взеха решението в последните 2-3 дни, оттатък последните проучвания на организациите, а една немалка част от тези хора взеха решението безусловно в последния ден. В голямата си част това са младежи. До обяд на 4 април изборните резултати изглеждаха по един метод, след обяд започнаха да наподобяват по друг метод с младата вълна ", означи Първан Симеонов от " Галъп интернешънъл ".

Подадените заявки за гласоподаване в чужбина са малко по-малко спрямо тези за вота на 4 април.

" Миналите избори имахме невиждано висок избор от чужбина досега, до момента в който за тези избори не сме на ясно дали той ще се осъществя в такива граници. Това е избор, който разрешава на някои от партиите, на партиите, които получат най-висока поддръжка зад граница да получат един или два мандата повече ", изясни Геновева Петрова.

" За нас е значимо външните българи да бъдат част от политическия организъм на нашата страна. Така че този избор е значим ", добави Първан Симеонов.

Машинният избор е добър вид за понижаване на злоупотребите и грешките - споделят социолозите. Все отново имат едно на разум.

" Тук се основава един различен проблем с машините, че някак си аз и вие, и примерно 99% от хората в действителност не могат да си показват какво тъкмо прави машината сред натискането на бутона и отчитането на гласа. Това е софтуера на правилото на черната кутия. Докато когато се гласоподава с хартия, всички ние знаем почти какво е хикс, какво е ве, какво е наследник химикал. Но във всички случаи машините са в вярна посока, тъй като могат да лимитират някои практики ", разяснява Първан Симеонов.

" Притеснение в тези идни избори има във връзка с опцията да се образуват опашки в по-големите секции при положение, че не успее ЦИК и доставчиците на машини да обезпечат спомагателни устройства - това би основало проблеми, известни напрежения у самите гласоподаватели, които най-вероятно ще им се наложи да чакат по-дълго на опашки ", сподели Геновева Петрова.

Социолозите са уверени, че посредством екзитпола хората оказват помощ да има гаранция за почтени избори. И чакат повече хора да се стопират при техните анкетьори, добавя Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР