До 20% от учебните часове, които ще се провеждат в

...
До 20% от учебните часове, които ще се провеждат в
Коментари Харесай

До 20% онлайн учебни часове ще могат да въвеждат само иновативните училища

До 20% от образователните часове, които ще се организират в онлайн средата, ще могат да се вкарват единствено от новаторски учебни заведения. Това заяви просветителният министър Красимир Вълчев на конференция във връзка края на образователната година. Идеята е записана в план на Министерството на образованието и науката за промени в Закона за предучилищното и учебно обучение.

Край на грипните ваканции, ще се учи във виртуална класна стая

Министърът разгласи, че друга смяна в закона ще дава опция при изключителни условия и неспособност за присъствено образование, като да вземем за пример при грипни или дървени ваканции, учениците да учат онлайн. Също по този начин, в случай че на даден възпитаник му се наложи да отсъства по болест или при пътешестване със фамилията му в различен град, той ще може да учи от у дома посредством виртуална класна стая, до момента в който учителят преподава в действителната класна стая.

Училища ще могат да вкарат 20% отдалечени часове единствено по избор, като от тях ще могат да се възползват учениците от 4 клас нагоре. За задачата обаче, новаторските заведения ще би трябвало да потвърдят, че този развой на образование ще усъвършенства резултатите на учениците. Вълчев разясни, че това ще е доста потребно за учениците с двусменен режим, при който сред 4 и 6 часа следобяд часовете ще могат да се организират онлайн. По думите му задачата на МОН е до 2027-2028 година да има цялостна база за споделено, гратис визуализирано наличие.

Според проучвания ранното ставане демотивира учениците и това води до недобро асимилиране на знанията. Затова е добре децата да стартират занятията с един час по-късно, като съгласно министъра най-удачният час за това е сред 8:30-9:00.

Въпреки препоръчаните промени Вълчев е безапелационен, че "обучението в електронна среда не е опция на присъственото образование, а може единствено да го добавя. Присъственото образование в учебно заведение и директната връзка с учителя е най-хубавата форма на образование. "

Въвеждането на наложителна подготовка за 4-годишните деца

Образователният министър заяви, че втората група от измененията в учебния закон плануват въвеждането на наложително предучилищно обучение за 4-годишните деца, само че то се отсрочва с три години - за образователната 2023/2024 година.

"Детската градина е най-силната интеграционна мярка. Учителите в градините вършат чудеса”, безапелационен е Вълчев. Според него обсегът на децата в детска градина несъмнено е измежду основните фактори за задържането им по-нататък в учебно заведение.

Разбира се, въпросителните към тематиката за действителното осъществяване на мярката не липсват, защото в по-големите градове и изключително в София, местата в градините не стигат. По думите на министъра от Столичната община приема измененията и подсигурява места за децата в тази възрастова група.

Освен това Вълчев показа, че до 3 години ще бъдат издигнати 50 нови детски градини, а 50 други ще бъдат надградени, благодарение на оповестената към този момент стратегия за 210 млн. лева

Земята на закрито учебно заведение да не отива в общината

Друга група от измененията в закона, които просветният министър разяснява, е обвързвана с контрола на МОН над учебните настоятелства. Вълчев заяви, че упорства земята на закритите учебни заведения да не отива към общината, а в приемащото учебно заведение. Това ще се случва даже и в случай че земите са дарени на учебното настоятелство.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР