До 20 ноември може да бъде избран председател на Комисията

...
До 20 ноември може да бъде избран председател на Комисията
Коментари Харесай

До 20 ноември може да бъде избран шеф на КПКОНПИ

До 20 ноември може да бъде определен ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/. Това сподели пред публицисти в Народното събрание Борис Ячев, ръководител на Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос, която на свое съвещание през днешния ден одобри процедурни правила за избор на ръководител на КПКОНПИ.

Ячев разясни, че 14 дни е интервалът на номинациите от страна на народните представители за ръководител на антикорупционния орган. В седемдневен период претендентът следва да показа своята идея за активността на КПКОНПИ, след което да бъде изслушан в Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос. Тя от своя страна до дни изготвя отчет, който да бъде показан в пленарна зала, предава Българска телеграфна агенция.

Относно процедурата по инспекция за спор на ползи на бъдещия ръководител на КПКОНПИ и опцията тя да се извърши преди неговия избор, Ячев уточни, че е имало такова предложение в комисия. Според него това сигурно би удължило процедурата. Лично той по-скоро би подкрепил предложение инспекция за спор на ползи от КПКОНПИ да бъде правена, когато ръководителят бъде определен. Ячев напомни, че претендентът попълня декларация за спор на ползи и при погрешно наличие носи наказателна отговорност.

На въпрос дали бъдещият претендент може да е от средите на в този момент настоящата КПКОНПИ, Ячев уточни, че сегашният заместник-председател не дава отговор на изискванията за 10 години трудов стаж.

Ячев разяснява, че от " Обединени патриоти " нямат подготвена номинация за ръководител на антикорупционния орган. Той бе безапелационен, че не е последовател на концепцията ръководителят да е с обучение, друго от юридическо.

" Все отново с неговия автограф се вземат решение ориси и едно юридическо обучение и знание в региона на правото е доста значимо ", разяснява депутатът. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР