До 20 ноември може да бъде избран председател на Комисията

До 20 ноември може да бъде избран председател на Комисията ...

До 20 ноември може да бъде избран шеф на КПКОНПИ.

До 20 ноември може да бъде избран председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. Това каза пред журналисти в парламента Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, която на свое заседание днес прие процедурни правила за избор на председател на КПКОНПИ.

Ячев поясни, че 14 дни е периодът на номинациите от страна на народните представители за председател на антикорупционния орган. В седемдневен срок кандидатът следва да представи своята концепция за дейността на КПКОНПИ, след което да бъде изслушан в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Тя от своя страна до дни изготвя доклад, който да бъде представен в пленарна зала, предава БТА.

Относно процедурата по проверка за конфликт на интереси на бъдещия председател на КПКОНПИ и възможността тя да се извърши преди неговия избор, Ячев посочи, че е имало такова предложение в комисия. Според него това със сигурност би удължило процедурата. Лично той по-скоро би подкрепил предложение проверка за конфликт на интереси от КПКОНПИ да бъде правена, когато председателят бъде избран. Ячев припомни, че кандидатът попълва декларация за конфликт на интереси и при невярно съдържание носи наказателна отговорност.

На въпрос дали бъдещият кандидат може да е от средите на сега действащата КПКОНПИ, Ячев посочи, че сегашният заместник-председател не отговаря на условията за десет години трудов стаж.

Ячев коментира, че от "Обединени патриоти" нямат готова номинация за председател на антикорупционния орган. Той бе категоричен, че не е привърженик на идеята председателят да е с образование, различно от юридическо.

"Все пак с неговия подпис се решават съдби и едно юридическо образование и познание в областта на правото е много важно", коментира депутатът. /БТА

Източник: dnesplus.bg