До 20 декември може да се възползвате от услугите, които

...
До 20 декември може да се възползвате от услугите, които
Коментари Харесай

НОИ с важни новини, държавата помага на майки и инвалиди

До 20 декември може да се възползвате от услугите, които се оферират

Териториалните поделения на Националния застрахователен институт (НОИ) ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември в това число, оповестиха от институцията. Последната дата, на която правоимащите лица могат да постъпват в изпълнителите на активността по профилактика и рехабилитация, е 21 декември, написа БЛИЦ.

Действията за преустановяване на програмата за профилактика и рехабилитация за тази година са нужни, защото договорите, подписани с изпълнителите на активността по профилактика и рехабилитация, са със период 31 декември.

През тази година програмата започва на 28 март. Издадените удостоверения за прилагане на парична помощ за профилактика и рехабилитация са 43 000, като се следи нарастване на техния брой по отношение на 2022 година, когато бяха издадени удостоверения на 42 145 лица.

Тази година бяха подписани контракти с 25 юридически лица за общо 52 заведения, реализатори на програмата.

Програмата за един човек е с дълготрайност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 8,00 лева за всеки ден от престоя се поема от средствата на Държавното публично обезпечаване (ДОО).

Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат обезпечените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова акцидент и професионална болест. За тях би трябвало да са импортирани или дължими осигурителни вноски за шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира рехабилитацията.

Право на паричната помощ имат и лицата, които получават персонална пенсия за неработоспособност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното им решение да не е изминал и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ, обясниха от Национален осигурителен институт.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР