До 2 седмици язовир Студена, от който Перник черпи питейна

...
До 2 седмици язовир Студена, от който Перник черпи питейна
Коментари Харесай

Станислав Владимиров: До 2 седмици язовир Студена ще достигне мъртъв обем

До 2 седмици язовир " Студена ", от който Перник черпи питейна вода, ще доближи мъртъв размер. Това разгласи кметът на Перник Станислав Владимиров по време на съвещанието на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в Столичната община. Като изключителна точка се прегледа концепцията на държавното управление през ВиК инфраструктурата на София да минава вода за Перник.


През последните 15 дни размерът на бент. " Студена " спада с 5.5 см дневно. Това значи, че вода ще има за 32 дни. Освен представителите на Комисията по инженерна инфраструктура, през днешния ден в общината пристигнаха и министрите на стопанската система, на околната среда и да районното развиване. Срещата продължи повече от 3 часа. В наличието на кмета на София и кмета на Перник се разиска има ли риск за София, в случай че вода от язовир " Белмекен " премине през язовир " Бели Искър " във водопреносната мрежа на София. За задачата от контейнер " Мало Бучино " би трябвало да бъде построено трасе от 13 км до Перник. Ако Министерски съвет внесе публично предложение за плана, строителството може да стартира съвсем незабавно. Прогнозната стойност е сред 20-25 млн. лева,, а за построяването би трябвало към месец.

По думите на специалистите това е единствената опция, с която може да се подкрепи Перник най-малко в кратковременен проект.

Заседанието на комисията стартира с увещание от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова, че всичко, което ще се направи, би трябвало да е единствено в полза на столичани.
Станислав Владимиров - кмет на Перник: До 2 седмици ние ще достигнем до така наречен мъртъв размер и ще се наложи да черпим вода от главния изпускател. Знаете, Министерски съвет отпусна средства за ремонт на двете ни пречиствателни станции, за ремонт на довеждащи водопроводи, за реконсрукции на една немалка част от водоносната ни мрежа, тъй като загубата на питейна вода в Перник са това, което споделят ВиК експертите, са над 75%. Всички вие сте видяли, че преди към 2 седмици ние изпаднахме в една още по-критична обстановка - смесването на мръсни с чисти води.Йорданка Фандъкова - кмет на София: Ние би трябвало да знаем във всеки един миг какви количества влизат в язовир " Бели Искър ", какви количества излизат от там и какви количества се дават надлежно на Перник, какво е положението на водоснабдяването в София и във всеки един миг, в случай че има по разнообразни аргументи, не споделям, че повода може да е това решение. Може да има разнообразни аргументи, от които да се получи един дисбаланс, незабавно да може да се спре кранът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР