До 2 седмици язовир Студена, от който Перник черпи питейна

...
До 2 седмици язовир Студена, от който Перник черпи питейна
Коментари Харесай

Вода през София за Перник ще се подава от март до юни

До 2 седмици язовир " Студена ", от който Перник черпи питейна вода, ще доближи мъртъв размер . Предприетите ограничения не са дали резултат, а равнището на язовира продължава да се намалява всекидневно. Това разгласи кметът на Перник Станислав Владимиров.

Той показа данните по време на съвещанието на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в Столична община, която събра трима министри - икономическия Емил Караниколов, районния Петя Аврамова, екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Перник Станислав Владимиров, представители на Софийска вода и общинари, които обсъждаха концепцията на държавното управление.

А тя е през ВиК инфраструктурата на София да минава вода за Перник, т.е. от язовир " Белмекен " водата да премине през язовир " Бели Искър " във водопреносната мрежа на София и от контейнер " Мало Бучино " да бъде построено трасе от 13 км до Перник.

По думите на кмета на Перник, в случай че не се подхващат незабавни ограничения, ще се наложи да се черпи от водния отпускател, а " още по-опасно е смесването на мръсни с чисти води ".

" Разчетите на ВиК сдружението са, че Перник разполага с вода единствено за още няколко месеца. Затова на съвещанието на Министерски съвет беше показана тази опция и в случай че в миналото се наложи, ще има и подаване по противоположен път към Столична община като реванш ", изясни Владимиров.

По думите му на този стадий това е единствената опция, с която може да се подкрепи Перник в кратковременен и дълготраен проект.

Заседанието на комисията стартира с увещание от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова, че всичко, което ще се направи, би трябвало да е единствено в полза на столичани.

По думите й е изработен сериозен разбор и оценка на ВиК инфраструктурата на Столична община .

Тя персонално е поискала от отрасловите министри да й показват тази концепция.

" Няма да позволи дребни политически спекулации на тази тем а. В тази полемика няма място за партийни пристрастия и политика. На няколко километра от нас има хора, които действително бедстват ", безапелационна бе Фандъкова.

Най-ясни данни показа министърът на стопанската система Емил Караниколов.

" Редица дейности предприехме - всяко поточе, ручейче, пещери, извори - да тръгне водата и успяхме да вкараме няколко хиляди кубика. Изходът е 260, а входът - 115 литра, несъответствието е 100 литра. Последните 10-15 дни размерът на Студена спада с 5.5 см дневно. Ако сега замръзнат потоците и всичко в язовира, ние имаме 32 дни вода. Пробвахме безусловно всичко допустимо. Сондажи от Струма под Перник под стената, извади единствено 1 литър в секунда, което е безсмислено. Накрая остана единственият вид - да се подава вода от София към Перник ", изясни Караниколов.

Той сподели, че Министерство на околната среда и водите е изпратило писмо до НЕК с искане водните потоци от 500 литра в секунда да бъдат отклонени към " Бели Искър ".

Това е правено през годините, не се прави за първи път. Около 450 млн. литра са преведени по този метод към " Бели Искър ", уточни министърът на стопанската система.

Той сподели, че сега положението на " Белмекен " е следното - 84 млн. литра, а на " Бели Искър " - водният размер е 9 милиона литра. Количеството, което е нужно на месец на Перник в режим, е 700 000 литра на месец . Тоест, Перник за един месец ще изхарчи колкото София за два дни - 500 000 литра дневно. В " Искър " има чист размер 370 млн. литра.

Караниколов сподели, че идващите 2 месеца са сериозни за язовир " Студена " и би трябвало да се спре подаване на вода от него, защото ще има проблем с флората, фауната и мъртвия размер.

Министърът добави, че язовир " Белмекен " балансира АЕЦ , въглища, само че е подсигурен.

" Не мисля, че има тематика по този въпрос ", безапелационен бе Караниколов.

Той чака този метод на подаване на вода от София към Перник да стартира до края на февруари и се чака да продължи най-вече до май-юни.

" По този тръбопровод вода за " Стомана " - Перник няма да се подава, там е направено друго предложение - в дребен водосбор, преливник на язовир " Пчелина ", да се направи канал - в случай че могат да употребяват вода, в случай че не - ще би трябвало да си създадат пречиствателни станции ", сподели Емил Караниколов.

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова добави, че сериозното положение сега е в Перник, само че не се изключва опцията от пресъхване и на други водоизточници - локални и местни, тъй като: " Последно време стопираха даже политическите спекулации по тематиката, тъй като от август месец дъжд и сняг не са валяли, и то освен в Перник ", сподели Аврамова.

Екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро акцентира, че това, което ще се прави, не е нещо ново и за последните 20 години е неведнъж правено и " специалисти са поддържали в доста тежки условия ".

Той уточни, че ще има изходомери, а при предпочитание и електронен мониторинг.

" Гарантирам, че водата, която ще е в Перник - не е от водосбора на София ".

Присъстващи от водния концесионер " Софийска вода " рапортуваха, че Рилският тръбопровод, през който ще минава водата за Перник, е в положително положение, потенциалът му е 1700 литра в секунда, а се организират към 930 литра на секунда, приблизително 300 литра ще идат за Перник. " Има техническа опция да се преведат водните количества ", безапелационни бяха от " Софийска вода ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР