До 2 месеца Пещера ще има дренаж за подпочвените води,

...
До 2 месеца Пещера ще има дренаж за подпочвените води,
Коментари Харесай

Правят дренаж за подпочвените води в Пещера

До 2 месеца Пещера ще има дренаж за подпочвените води, които са евентуална опасност за питейния тръбопровод.

В Пещера оповестиха отчасти бедствено състояние поради подпочвени води, залели огромна част от гробищния парк, а това основава заплаха за качеството на питейната вода.

Кметът на Пещера Йордан Младенов изясни пред Българска национална телевизия, че специфична комисия от през днешния ден ще изследва произхода на тези води и ще търси решение за казуса.

"На 500 м отсам се намира вододайната зона. Тя просто хваща другия склон и водите не се преплитат, само че въпреки всичко се намираме в гробищен парк. Подпочвените води, които излизат, минават и се филтрират през гробището, отиват някъде, което за нас притеснително, да не стане някаква биокатастрофа. След вчерашната инспекция от РЗИ, все още хората в града могат да бъдат спокойни, само че тези води би трябвало да се дренират ", безапелационен е кметът.

Община Пещера към този момент има проект за дренирането. След осъществяването му при други сходни случай такива води ще бъдат дренирани и изхвърляни в канал.

Заместник-кметът на Пещера изясни, че се планува да бъде построен дренаж, който да поема избилите подпочвени води и през шахта с помпа те да бъдат отвеждани в близкия напоителен канал отвън територията на гробищата и отвън територията на града. Срокът за това ще зависи от количеството на подпочвените води.

"Ние би трябвало да работим при непрестанно водочерпане. Първоначално, в границите на две седмици, би трябвало да изкопаем, да поставим дренажа. След това следва създаване на тази помпена станция с напорния тръбопровод. Трябва ни време. Няма да бъде по-малко от месец и половина - два за цялостния план ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР