До 2 години затвор и до 5 хиляди лева глоба

...
До 2 години затвор и до 5 хиляди лева глоба
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага до 2 години затвор за горене на отпадъци

До 2 години затвор и до 5 хиляди лв. санкция за нерегламентирано изгаряне на боклуци. Това плануват промени в Наказателния кодекс, които бяха импортирани през днешния ден от ГЕРБ.

София

Целта е да се понижи равнището на замърсяване на въздуха. Промените бяха предпазени от депутати-юристи от най-голямата парламентарна група и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Според ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева е допустимо още преди коледната почивка Народното събрание да одобри измененията.

Управляващите залагат тежки законови наказания за замърсителите на въздуха.
Анна Александрова - ръководител на Комисията по правни въпроси в Народно събрание: Лишаване от независимост до 2 години с санкция от 2 хиляди до 5 хиляди лв.. А в маловажните случаи вкарваме наказване пробация и санкция до хиляда лв.. Инкриминираме замърсяването на атмосферния въздух посредством изгарянето на боклуци, отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса и друга изкуствена материя, в нарушаване на открития ред. Ще бъдат изменени текстове от Наказателния кодекс за закононарушения срещу националното здраве и околната среда. Красимир Ципов - ГЕРБ: Преценката за наказването - дали да наложи отнемане от независимост, или да наложи санкция, е на съда.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни, че въпреки и забрането, горенето на боклуци продължава да се случва в региони като Красна поляна и Слатина, и хората са поискали по-сериозни ограничения. Целта е понижаване на фините прахови частици във въздуха и на рисковете за здравето.
Йорданка Фандъкова - кмет на София: Надявам се всички народни представители да поддържат това предложение. Нито една институция, нито една мярка не могат да решат казуса, казусът последователно се взема решение с присъединяване на всички. Ние би трябвало да се откажем да караме замърсяващи коли. Трябва да се откажем да се отопляваме със замърсяващи горива.
Около 40 % от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища.

Фандъкова регистрира, че от началото на месеца до през вчерашния ден са направени 345 инспекции и са наложени 49 наказания за разнообразни нарушавания.
 ​ГЕРБ внесоха промени в Наказателен кодекс за инкриминиране изгарянето на боклуци ​ГЕРБ внесоха промени в Наказателен кодекс за инкриминиране изгарянето на боклуци
ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нерегламентираното изгаряне на боклуци и замърсяването на въздуха. Най-тежката въз...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР