До 2 години затвор и до 5 хиляди лева глоба

До 2 години затвор и до 5 хиляди лева глоба ...

ГЕРБ предлага до 2 години затвор за горене на отпадъци.


До 2 години затвор и до 5 хиляди лева глоба за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които бяха внесени днес от ГЕРБ.

София

Целта е да се намали нивото на замърсяване на въздуха. Промените бяха защитени от депутати-юристи от най-голямата парламентарна група и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Според председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е възможно още преди коледната ваканция парламентът да приеме промените.

Управляващите залагат тежки законови санкции за замърсителите на въздуха.
Анна Александрова - председател на Комисията по правни въпроси в НС: Лишаване от свобода до 2 години с глоба от 2 хиляди до 5 хиляди лева. А в маловажните случаи въвеждаме наказание пробация и глоба до хиляда лева. Инкриминираме замърсяването на атмосферния въздух чрез изгарянето на отпадъци, отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса и друга изкуствена материя, в нарушение на установения ред. Ще бъдат променени текстове от Наказателния кодекс за престъпления против народното здраве и околната среда. Красимир Ципов - ГЕРБ: Преценката за наказанието - дали да наложи лишаване от свобода, или да наложи глоба, е на съда.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че макар и забрането, горенето на отпадъци продължава да се случва в райони като Красна поляна и Слатина, и хората са поискали по-сериозни мерки. Целта е намаляване на фините прахови частици във въздуха и на рисковете за здравето.
Йорданка Фандъкова - кмет на София: Надявам се всички народни представители да подкрепят това предложение. Нито една институция, нито една мярка не могат да решат проблема, проблемът постепенно се решава с участието на всички. Ние трябва да се откажем да караме замърсяващи автомобили. Трябва да се откажем да се отопляваме със замърсяващи горива.
Около 40 процента от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища.

Фандъкова отчете, че от началото на месеца до вчера са направени 345 проверки и са наложени 49 санкции за различни нарушения.
​ГЕРБ внесоха промени в НК за инкриминиране изгарянето на отпадъци​ГЕРБ внесоха промени в НК за инкриминиране изгарянето на отпадъци
ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нерегламентираното изгаряне на отпадъци и замърсяването на въздуха. Най-тежката въз...

Източник: bnt.bg