До 2 години Варна ще има най-мащабният и модерен стадион

...
До 2 години Варна ще има най-мащабният и модерен стадион
Коментари Харесай

Леко разминаване! До 2 години Варна ще има най-големия и модерен стадион в страната

До 2 години Варна ще има най-мащабният и съвременен стадион в страната. Това съобщи за Varna24.bg общинският консултант Димитър Карбов, който е представител на локалния парламент в сдружението " Спортен комплекс “ Варна.

" Що се касае до етапите на довеждане докрай малко ще се разминат с в началото оповестените, само че значимото е това стадионът да бъде приключен. Въпрос на година и половина –две е действителното завършване на оборудването, 2/3 от работата е свършена. Тя касае освен южната част на стадиона, а и пространствата, които са изпод и са за другите типове спорт, с изключение на основния-футбол. Паркингът е приключен. Продължаваме със строителството на трибуните от източната и западната част. Финалната права е обвързвана с реализацията на футболния терен,  което ще е окончателното привършване ", сподели Карбов.

Не се планува поетапно стартиране на части на приключени терени от стадиона. Когато той бъде напълно подготвен ще бъде въведен в употреба. Въпреки това има механически задачи, които плануват въвеждането в употреба на дефинира елементи от оборудването, за които има към този момент направена техническа документи.

Според Димитър Карбов главните аргументи за забавянето на строителството и бавните темпове, с които то напредва, са финансови.

" Да, всичко опира до пари. 70 млн.лв. не се намират елементарно, толкоз е цената от началото до края на обекта. В последна сметка сдружението съумя да откри по-голямата част. До момента са изразходени към 50 млн.лв. Остават по-малко от 20 млн.лв. да бъдат вложени. Ръководството на сдружението търси всевъзможни вероятни способи за дофинансиране и довеждане докрай на оборудването.

Параметрите остават същите. Няма нищо променяно по плана, само че държа да отбележа, че действителният градеж на стадиона стартира през 2015 година, а не както се разяснява, че стадионът се строи към този момент 13 години. Трябва да се престане с тези спекулации. Още когато бях определен да съставлявам Община Варна в общото събрани на сдружението съм направил обстоен отчет за обстоятелствата и събитията от 2003 година до наши дни. Тогава може да е стоял въпросът за ремонт на някогашния стадион, само че нещата във времето са се трансформирали, до момента в който се стигне до решението за построяването на напълно нов стадион. Така бе решено остарелият " Юрий Гагарин “ да бъде опустошен до основи и да стартира строителството на новият стадион " Варна “. Това е изцяло ново оборудване по отношение на новите условия на УЕФА. Тъй като самото игрище беше насочено преди този момент в посока изток-запад, а по новите правила се изисква трибуните да бъдат проектирани в посока север-юг, това наложи построяването на новото оборудване.

Реално строителната активност стартира преди три години. Абсолютно можем да твърдим, че Варна ще има най-модерният стадион в България. Няма различен стадион през новото съвремие, който да е бил осъществен на територията на страната в подобен мащаб. Варна ще има опцията да семейства освен спортни, само че и културни прояви, тъй като планът на стадиона е да бъде с публичен достъп за друг тип мероприятия, проведени там. С този стадион ще притеглим още повече гости в нашия град, които ще идват освен за спортни, само че и за културни събития във Варна. Бяхме очевидци по какъв начин в последния месец за Световното състезание по волейбол Варна бе център на събитията за света. По същия метод ще се наблюдават спортните и културни срещи през идващите няколко години на стадион Варна. Аз откровено се надявах, че ще успеем да приключим стадиона до 2019 година поради това, че Варна ще бъде Европейска столица на спорта, само че за жалост всичко опира до финансови средства и когато ги нямаш в наличност, е мъчно да се осъществя оборудване с подобен мащаб “, сподели още Димитър Карбов.

Припомняме, че бъдещият състезателен комплекс ще има потенциал 22 600 души. Общата разгъната повърхност на цялото оборудване е 51 550 кв.м. От тях 23 130 кв.м са планувани за паркинг със 716 места. 

Обектът ще има четири равнища. Първото е за футболно игрище, под земята паркинг, съблекални за играчите и треньорите им. 

Предвидени са още зала за конференции, конферентна зала, VIP вход, офиси, хранилища. 

Президентската ложа, бизнес ложи, офиси, конферентни зали, зала за спортна гимнастика, фитнес и съблекални ще бъдат ситуирани на второ равнище. Ниво три е за заведения за бързо хранене, заведения за хранене, бизнес клуб и бар. Фитнес център с разгъната повърхност 817.6 кв.м ще има на четвъртото равнище. Седалките за публиката ще заемат 5086 кв.м. Инсталациите ще са на повърхност 7112 кв.м.

Комплексът ще бъде цялост от уреди, здания и инфраструктура, проектирани по най- съвременни технологии, съчетаващи в себе си неповторим дизайн и впечатляващи архитектурни решения, допълват проектантите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР