До 18 юни ще можем да гласуваме онлайн за шест

...
До 18 юни ще можем да гласуваме онлайн за шест
Коментари Харесай

Шест любими песни представят България в книга на ЕС

До 18 юни ще можем да гласуваме онлайн за шест български песни, които ще показват страната ни в първата „ Книга на песните на Европейския съюз “. Организатор на плана е неправителствената организация EUROPEAN UNION SONGBOOK с създател датчанина Джепе Марслинг. От българска страна участник в общоевропейската самодейност е АМТИИ. 

До момента над 23 000 души от 13 страни членки към този момент са дали своят вот за песните, които показват страните им. Българите са 14-ата европейска нация, която дава своя музикален избор. Първото издание на „ Книга на песните на Европейски Съюз “ е планувано да излезе през 2019 година в Деня на Европа – 9 май. В сборника ще бъдат отпечатани 162 песни на националния им език и на британски език – в две колони една до друга. За заключителен редактор на „ Книга на песните на Европейски Съюз “ за България е избрана проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак, зам.-ректор на АМТИИ Пловдив.

Шестте категории песни са избрани съгласно предложенията на 17 музикални академии от 14 страни, а 56-те песни са номинирани от студентите на преподавателите от НМА – София и АМТИИ – Пловдив, съобщи проф. Т. Шекерджиева-Новак.

По думите ѝ, концепцията е новаторска и целяща да изрази усетите на хората от другите страни членки на Съюза, както и всяка страна да изяви личните си музикални усети.

Това би помогнало да се опознаем взаимно по-добре.

Проф. Новак посочи, че се гласоподава за следните шест категории песни – „ Любов “, „ Природа и сезони “, „ Свобода и мир “, „ Народни песни “, „ Песни за вярата “ и „ Детски песни “.

В категорията „ Любовни песни “ номинираните са „ Светът е за двама “, „ Адаптация “, „ Аз и ти “, „ Да те копнея “.

В „ Песни за природата и сезоните “ - „ Хубава си моя горо “, „ Обичам те, Родино “, „ Есен “, „ Ах, морето “.

В „ Песни за свободата и мира “ – „ Вятър ечи, Балкан стене “, „ Една българска роза “, „ Край Босфора “.

В четвъртата категория „ Фолклорни и обичайни песни “ намират място „ Лале ли си, зюмбюл ли си “, „ Полегнала е Тодора “, „ Злато моме “, „ Руфинка болна легнала “, „ Заблеяло е агънце “, „ Калиманку Денку. “

Песни за вярата са: „ Страхотен ден “, „ Момчето, което приказва с морето “, „ Синева “, „ Отче наш “, „ Тебе поем “.

Сред номинираните детски песни евентуално ще бъдат: „ Зайченцето бяло “, „ Детска планета “, „ Сладкопойна чучулига “.

Проф. Новак прикани всички българи да вземат участие в гласуването за избор на шестте песни, които ще показват страната ни. Тя акцентира, че е направила редакторската си работа преди година и че конкуренцията ще бъде сред нашите песни, които са номинирани. Като забавен факт тя уточни включването в категорията „ Любовни песни “ на песента „ Йовано, Йованке “.

Може би някои от съседите ни ще предявят искания за нея, само че тя си е наша ария и бе обичаната на моята баба, съобщи още проф. Тони Шекерджиева-Новак.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР