До 15 юни ще завърши ремонтът на 22-километровия участък от

...
До 15 юни ще завърши ремонтът на 22-километровия участък от
Коментари Харесай

Ремонтите по магистрала Тракия ще приключат до 15 юни

До 15 юни ще приключи ремонтът на 22-километровия сектор от автомагистрала „ Тракия “ сред Пловдив и Стара Загора. В същия период ще завърши и осъществяването на плана за разширение на пътя Бургас – Слънчев бряг в сектора Поморие – Ахелой и обходния път на Ахелой. Това заяви при визитата си в Шумен през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

До 21-22 юни ще приключи ремонтът на 10 км от Автомагистрала „ Хемус “ в региона на с. Невша, с цел да се обезпечи естественото прекосяване през най-активния туристически сезон. Дейностите там ще продължат през есента. По автомагистралата се ремонтират три тежки уреди, като работата по мостовете „ Ечемишка “ и „ Витиня “ е по основите им. През тази година ще бъдат ремонтирани и още няколко пътни трасета в Област Шумен – към 30 км по преминаващи през Никола Козлево сектори и 12 км сред Нови пазар и разклона за с. Енево, който е различен на автомагистралата, осведоми районният министър.

До края на месец юли може да започва отчасти строителството на сектора сред пътните възли „ Буховци “ и „ Белокопитово “ на Автомагистрала „ Хемус “. По цялата дължина на трасето работа ще стартира най-късно през месец септември. До тогава ще се организират процедурите по отчуждаване на засегнатите от строителството парцели, сподели министърът и добави, че до година и шест – седем месеца построяването на тези 16,3 км ще бъде приключено.

Нанков подсети, че посредством извършените досега процедури срокът за довеждане докрай на цялата автомагистрала е скъсен до началото на 2024 година В момента се строят 9,3 км от Ябланица към п.в. „ Боаза “, които ще са подготвени до година и 4 месеца. Почти подготвен е планът за 52-та км до разклона Ловеч-Плевен, където с преработката му на бюджета ще бъдат спестени към 200-300 млн. лева Тръжните процедури ще започват през есента на тази година. Така от 2019-та нови 52 км от „ Хемус “ могат да бъдат в градеж, като срокът за довеждане докрай ще бъде още веднъж към 1 година и 7-8 месеца. Не по-късно от август тази година ще започва и тръжна процедура за инженеринг за 85 км в сектора сред разклона Ловеч-Плевен и второкласния път Русе-Бяла, който ще бъде разграничен на три подучастъка. Тръжните процедури за сектора от там до п.в. „ Буховци “ се планува да започват през идната година, сподели още министърът и добави, че за финансиране на най-важния за Северна България план се разчита на приходите от тол системата. Той акцентира, че въвеждането на този по-справедлив модел няма да докара до повишение на цените на винетките, а с по-високи такси ще бъдат натоварени тежкотоварните коли, които разрушават повече инфраструктурата. Освен това по-големият запас ще разреши осъществяването на повече пътни поправки.

До 15 юли ще бъде оповестена публичната поръчка за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен. Надявам се до септември – октомври да има определен реализатор. Срокът, който залагаме за осъществяване е 18 месеца и в случай че няма обжалвания на процедурата е обозримо тя да бъде приключена за две години, като няма да докара до оскъпяване на водата, разяснява министър Нанков. За оборудването са обезпечени 23 млн. лева от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, а планът за него е финансиран от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Малко над 50 млн. лева ще бъдат вложени и в реконструкцията на довеждащия тръбопровод от бент. „ Тича “. Министърът разяснява, че чака до края на тази година да влязат в действие измененията в Закона за устройство на територията за заварени обекти, какъвто е водопроводът, което ще разреши потребление на старите сервитути. С измененията отчуждителните процедури ще се облекчат като скорост и процедура без да се нарушава частната благосъстоятелност на хората, само че ще разрешат бързата и качествена реорганизация на оборудването. Николай Нанков акцентира, че учредяването на нова санитарно-охранителна зона на бент. „ Тича “ поради смяна в нормативната уредба няма да се отрази на построяването на пречиствателната станция за питейни води.

Над 110 млн. лева са средствата от оперативната стратегия за всички ВиК ограничения за региона, осведоми министърът. Той посочи, че с изключение на пречиствателната станция за питейни води и довеждащия тръбопровод, в Шумен ще бъде надградена пречиствателната станция за отпадъчни води посредством нова апаратура за оползотворяване на утайките. Ще бъде сменена и вътрешната водопроводна мрежа. Така казусът с питейното водоснабдяване ще бъде решен в границите на година и половина до две години, уточни той. Николай Нанков заяви още, че се обмисля възлагането на различен водоизточник за Шумен на същите проектанти, които са готвили идейните разработки за добиващи кладенци през 90-те години, като това ще даде нова вероятност пред цялата водоснабдителна система за града и района и казусът с водата там ще бъде решен за десетилетия напред.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР