До 15 април ще бъдат отворени за прием схемата за

...
До 15 април ще бъдат отворени за прием схемата за
Коментари Харесай

Още 10 дни приемат документи за минимандри и доилна техника

До 15 април ще бъдат отворени за банкет схемата за подкрепяне „ Инвестиции за закупуване на уреди за рандеман и предпазване на сурово мляко и уреди за изхранване на новородени животни с мляко “ и държавната помощ „ Инвестиции за закупуване или създаване на обекти за преправка и/или обработка на сурово мляко ”. Документи ще се одобряват в регионалните дирекции на Държавна фирма „ Земеделие “ по място на реализиране на активността по плана. Приемът на документи и по двете схеми бе отворен на 25 март т.г.

Целта на държавната помощ за доилна техника е да подтиква земеделските стопани да създадат вложения за възстановяване на общата продуктивност и резистентност на стопанствата си и по-специално – да понижат индустриалните разноски.

Предвижда се да се възвръщат до 50% от разноските за вложения, като оптималният размер на помощта е не повече от 25 хиляди лв.. Подпомагането се дава под формата на дотация за покриване на част от разноските за реализация на вложения в стационарни и мобилни доилни уреди, съоръжение за предпазване на мляко и уреди за изкуствено изхранване на новородени животни с мляко.

Кандидати по схемата могат да бъдат аграрни стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 година за интервал от минимум 3 (три) години обратно, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители, приети със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Утвърденият от УС на Държавна фирма „ Земеделие бюджет на помощта за 2020 година е в размер на 2 000 000 лева, който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване.

Държавната помощ за минимандрите е предопределена за дребни и междинни фермери и организации на производителите, които да преработват и осъществят сами продукцията си на фермерските пазари и по този метод да усилят приходите си.

По схемата се възвръщат до 50% от осъществените разноските за вложения, като оптималният размер на помощта е до 60 000 лева Подпомагането се дава под формата на финансова дотация за покриване на част от разноските за реализация на вложения за създаване на обект за преправка и/или обработка на сурово мляко с нужното съоръжение (мини мандри) или закупуване на краткотраен обект за търговия на дребно за преправка и/или обработка на сурово мляко с нужното съоръжение (преместваеми модулни обекти, които могат да се транспортират). Средствата ще се изплащат по банкова сметка на претендента след доказване на целевото осъществяване на инвестицията.

Утвърденият бюджет по схемата за 2020 година от УС на Държавна фирма „ Земеделие ” е 1 452 500 лева С този запас ще бъдат финансирани поетите задължения по подписани контракти от 2019 година в размер на близо 720 хиляди лв., както и утвърдените планове от идния нов банкет за 2020 година по схемата за държавна помощ.

Кандидати по схемата могат да бъдат аграрни стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 година за интервал от минимум 3 (три) години обратно, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители, приети със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Фермерите следва да са регистрирани и според Наредба № 26 за характерните условия за директни доставки на дребни количества първични материали и храни от скотски генезис.

Схемата е създадена по предложение на браншовите организации в бранш „ Млечно отглеждане на животни “ и се ползва за втора поредна година. Указанията и документите за кандидатстване са оповестени на интернет страницата на Държавна фирма „ Земеделие “. /agrozona.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР