До 15 април се удължава срокът, в който хората с

...
До 15 април се удължава срокът, в който хората с
Коментари Харесай

Удължиха срока за получаване на временна закрила за бежанците от Украйна


До 15 април се удължава срокът, в който хората с непознато поданство или без поданство, напуснали Украйна и пристигнали у нас, могат да получават краткотрайна протекция и без експлицитното им волеизявление и регистрация за прилагане на краткотрайна протекция. Решението беше гласувано от Министерския съвет и на процедура значи, че хората, които към момента не са получили статут, и хотелиерите, които са ги настанили, могат да бъдат спокойни в обезпечаването на поддръжка от страна на страната, обясниха от държавната осведомителна работа.

Оттам оповестяват и за възходящ потенциал за издаване на регистрационни карти на бежанците. Само за последните 4 дни на територията на страната са отворени и към този момент работят нови 40 пункта за регистрация за краткотрайна протекция на бягащите от войната в Украйна.

130 са към този момент функциониращите работни места за подаване на документи, ситуирани на 67 места в 56 селища. Нови регистрационни пунктове има в областите Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

Допълнително са подготвени и 25 мобилни екипа, които ще посетят най-горещите точки и ще издават регистрационни карти за краткотрайна протекция на място.

Разкрита е нова регистрационна зала на бул. " Мария Луиза " 91 в София. На повърхност от 200 кв.м. на цялостен потенциал работят 10 места, а в идващите дни се чака към тях да се прибавят още 5. Само в този пункт могат се обслужат към 500 души дневно, като за образец може да се вземе едно четиричленно семейство, което получава краткотрайна протекция за по-малко от половин час.

Работното време на залата към този момент е от 8.30 до 17.30 часа и сега се прави подготовка за 12-часов работен режим на две смени.

Денонощно работят 12 пункта за посрещане на украинци в страната. Те се намират в Бургас, Несебър, Приморско, курортен комплекс " Албена ", Балчик, Генерал Тошево, на граничния пункт Дуранкулак, Добрич, Каварна, Шабла, на граничния пункт Русе Дунав мост и на Централната железопътна гара в София.

Според данните на държавното управление към днешна дата записаните по краткотрайна протекция са общо 23 005 души, което е близо 40% от останалите у нас бежанци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР