До 1400 лева ще бъде заплата в общинските избирателни комисии

...
До 1400 лева ще бъде заплата в общинските избирателни комисии
Коментари Харесай

1000 лева заплата за изборните експерти

До 1400 лв. ще бъде заплата в общинските изборни комисии за локалния избор през октомври, като минимумът ще е почти 1000 лв.. Това излиза наяве от решение на ЦИК за възнагражденията на ръководителите и членовете на ОИК.

Така най-вече ще взима шефът на общинската изборна комисия в София – 1400 лв., а неговият заместител 1330 лв.. Също толкоз ще взима секретарят на ОИК в столицата, а елементарните членове по 1270 лв.. Сумите за останалите общински изборни комисии варират според от това за какъв брой секции попадат в техния регион. В по-малките общини - с до 350 секции, ръководителя ще взима по 1060 лв.. Заплатата скача до 1175 за ръководител на общинска изборна комисия с до 1000 секции. Най-ниското заплащане за елементарен член е 960 лв.. Сметките демонстрират, че сумите са увеличени от 110 до 300 лв. за другите позиции в комисиите, по отношение на локалните избори през 2015-та година, когато шефовете на ОИК са взимали сред 810 до 1100 лв.. Всяка ОИК ще има право да наеме спомагателни специалисти и механически сътрудници, които да подкрепят тяхната работа през месеците до изборите, които пък ще взимат заплата надлежно по 780 и 560 лв.. Наред с това ще бъдат назначени и спомагателни сътрудници, с цел да борят опашките при предаване на протоколите и книжата в изборния ден от страна на секциите. За задачата на тях ще им се отпуска еднократно заплащане в размер на 100 лв..

Броят на сътрудниците се дефинира с решение на ОИК, като за всеки 100 секции ще има по един асистент. На последните локални избори през 2015 година при предаването на бюлетините и книжата в зала „ Арена Армеец “ в столицата се стигна даже за „ заложническа драма “. Тогава над 5000 индивида стояха съвсем две денонощия в залата, поради неналичието на задоволително добра организация при предаването на изборните протоколи. Заради нечовешките условия към залата непрестанно хвърчаха коли за спешна помощ. 117 души бяха прегледани от медицински екипи, 12 души бяха признати в болница. Заключените писаха апели за помощ по прозорците и се оплакваха, че нямат опция да излязат. ЦИК тогава се опита да тушира казуса, като изпрати 50 походни кревати и храна.

Партиите записват листите си до 24 септември

Партии и обединенията би трябвало да се записват в ЦИК до 11 септември, а в ОИК – до 16-ти, демонстрира пък хронограмата за локалния избор на уеб страницата на ЦИК. Крайният период за регистрация на кандидатските листи за общинските съветници в ОИК пък изтича на 24 септември. Само ден по-късно ОИК би трябвало да даде на ЦИК цялостния лист с претендентите, които ще се борят за вота на жителите за локален парламент. Самата акция за вота пък стартира на 27 септември. Най-късно до 12 октомври жителите би трябвало да подадат заявление до общината, в случай че желаят да гласоподават по сегашен адрес, в случай че той се разминава с непрекъснатия им.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР