До 13 май или до 30 април - извънредното положение

...
До 13 май или до 30 април - извънредното положение
Коментари Харесай

Колко ще е извънредното положение - ВМРО и БСП искат да е до 30 април

До 13 май или до 30 април - изключителното състояние в България поради ковид може и да се окаже по-малко, в сравнение с желае държавното управление в този момент. Припомняме, че настояването на изпълнителната власт е изключителното състояние да бъде удължено до 13 май.
Съгласно претекстовете на държавното управление, Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите оценявал риска от навсякъде разпространяване на COVID-19 като " сдържан за общността " и " доста висок за рисковите групи от популацията (хора над 60 години и хора с хронични заболявания) ". Заради това се вади умозаключение, че през идващите седмици (не се прецизира прецизен брой) рискът ще се резервира сдържан единствено при строги ограничения.
Предстои гласоподаване, откакто бъдат дебатирани всички точки от дневния ред - гледане на първо четене на актуализацията на бюджета, измененията в Закона за енергетиката за по-ниски цени на газа със задна дата и новите промени в Закона за изключителното състояние. Новите правила са според измененията в Правилника на Народното събрание - първо се дебатира всичко за деня и най-после се гласоподава едно по едно.
Дебати
От Вътрешна македонска революционна организация предложиха изключителното състояние да бъде удължено до 30 април, а не до 13 май. Предложението беше направено от Александър Сиди.
Сподели с твоите другари
Лидерът на социалистите Корнелия Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия де факто поддържа Вътрешна македонска революционна организация – изключително състояние до 30 април, само че Нинова изпадна в смехотворна обстановка, тъй като приказва след Сиди и на конкретизиране на водещия съвещанието народен представител от ГЕРБ Емил Христов, че предлагането на социалистите е същото като на Вътрешна македонска революционна организация, тя отвърна, че Българска социалистическа партия внася „ свое предложение ”. Нинова счита и, че не е показан добър разбор какво се случва и какви са основанията да се продължи изключителното състояние до 13 май. Колегата ѝ Красимир Янков изрично сподели, че изключителни са единствено пълномощията на държавното управление, нищо друго. Той изиска неотложно да почне осъществяване на Националния проект за подготвеност за грипна пандемия, признат още през 2006 година.
Председателят на „ Воля ” Веселин Марешки обаче съобщи, че е нужно изключителното състояние да е безсрочно, както било контрактувано през март сякаш на председателски съвет в Народното събрание, тъй като можело на следващия ден да се разболеят половината депутати и Народното събрание да не може да се събере. Според Йордан Цонев, няма законово състояние какво става с Народното събрание, в случай че най-малко 121 депутати са в карантина. А Марешки стигна до спор в залата с депутати от Българска социалистическа партия, като кавгата беше " от близка отдалеченост ".
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък извади статистика, че два пъти по-малко хора в България се разболяват от междинното в света (установени заразени), както и три пъти и половина по-малко са смъртните случаи, като видя, че главната причина за това е изключителното състояние. Той обаче изиска сериозен диалог за социално-икономическите ограничения. И предложи вместо военачалник Мутафчийски всеки ден по малкия екран да има психолози, с цел да се поддържа духа на нацията.
Имаше и спор сред Георги Гьоков от Българска социалистическа партия и Красимир Ципов от ГЕРБ – тъй като Гьоков сподели, че гласоподава срещу въобще да се удължава изключителното състояние. Вие срещу ограниченията ли сте, нападна Ципов.
Престрелките сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия продължиха точно в тази повърхност, само че Валери Жаблянов смекчи тона и изиска просто да има по-малко продължение на изключителното състояние и да се удължава при потребност. Явор Божанков от социалистите заключи, че е редно дейностите на властта да бъдат по-спокойни, а не да всяват напрежение – като конференцията на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева в 23:30 часа, с цел да каже, че Хасан Адемов от Движение за права и свободи се е разболял от ковид.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 3 април "
" Китай нова провинция поради втора вълна от ковид "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР