До 13 август в Горна Липница се провежда Арт резиденция

...
До 13 август в Горна Липница се провежда Арт резиденция
Коментари Харесай

Седем артисти от България и чужбина творят в Арт резиденция „Старото училище“

До 13 август в Горна Липница се организира Арт резиденция „ Старото учебно заведение “. В събитието, което се организира за осма поредна година, се включиха седем актьори от България, Холандия, Англия, Франция и Аржентина. Всички те ще работят в разнообразни дисциплини, споделиха уредниците на културната демонстрация. По думите на уредника Димитър Палов участниците тази година са доста забавни като актьори.

Артуро Дезимоне по националност е от Аруба, само че живее в Холандия. Той ще твори в областта на образните изкуства. В своите творби прави непрекъснат паралел сред рисунки и лирика. Паула Бели идва чак от Аржентина, с цел да твори в областта на пърформанса. Пауел Сутрадар е родена в Индия, само че живее във Франция. Най-младата участничка в Арт резиденция „ Старото учебно заведение “ тази година е Клои Саси, която е единствено на 22 години, родена е в Съединени американски щати, само че израства и живее в Европа – Франция. Тя ще се включи като фотограф и пърформанс актьор. Двама са българските участници – Иван Ушев, прочут със своите дърворезби. В пленера в Горна Липница той ще основава кинетични статуи и съоръжения. Музикантката Ваяна Ташева ще показа своя план „ Коприва “. Местното присъединяване е на Пламен Петров и тандема L.Y.R.A., които ще работят върху виртуални съоръжения.

Темата на тазгодишното издание е „ Ритуална рЕволюция “. Гостуващите актьори ще се опитат да покажат по какъв начин посредством изкуството може да реализираме основна смяна при съществуващия модел на ръководство в международен мащаб.

Основната фестивална стратегия тази година ще бъде в границите на три дни – 10, 11 и 12 август. Тя ще включва и възстановка на борбата сред четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър с турската армия и ще се организира в местността Дядо Пановата кория, където преди 150 години се е състояла същинската борба за свободата на България. Във възстановката ще вземат участие деца от Горна Липница. Те са част от детската школа, която всякога се образува към Арт резиденцията.

Друг главен акцент в програмата ще бъде ритуалът нестинарство, който ще показват до църквата в селото довечера от 21:30 часа. Организирана е и колоездачна разходка до Долна Липница. Ще бъдат извършени и уроци по национални танци с Димитър Събев. На 11-ти август е изложбата „ Ритуална рЕволюция “. Всички творби на изкуството ще останат за селото. Куратори на събитията са Теодора Константинова и Радослав Механджийски.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР