До 1200 лв. на месец ще включва специален пакет за

...
До 1200 лв. на месец ще включва специален пакет за
Коментари Харесай

Държавата дава до 1200 лв. на месец, за да върне българите от чужбина

До 1200 лева на месец ще включва специфичен пакет с цел да се върнат българите до 54 година от чужбина,за да работят у нас. Той включва разноските за наем, детегледачка, уроци по български и стипендии. Ще се дава и половин минимална заплата към главното заплащане, в случай че изберат да работят в области с ниски хонорари, като Шумен, Търговище, Пазарджик. Идеята е подкрепим фамилиите през първата година до момента в който се открият. Това заяви заместник-социалният министър Зорница Русинова.

Пакетите ще могат да се раздават от януари,ако бъдат утвърдени от Комитета за наблюдаване на 12 декември. Общият бюджет по програмата ще бъде 10 млн. лева За да се улеснят оптимално завръщащите се българи, ще се направи и онлайн платформа към Агенцията по заетостта. Там с изключение на съответно работно място ще се получава и информация за наема, детските градини, учебните заведения и лечебните заведения към определеното място за завръщане. Ще се дава информация и по какъв начин да запишат детето си в ясла или учебно заведение. Ако брачният партньор е чужденец страната ще прави бърза писта за достъп.

Освен това ще се направи и онлайн трудова борса, като част от европейския портал за трудова подвижност EURES.

С 15 млн. лева компаниите ще могат да вършат детски кътове в офиса или предприятието. За задачата те ще могат да създадат планове, които да са на стойност сред 50 000 до 150 хиляди лева А парите ще стигнат за най-малко 200 кътове за деца. По програмата ще могат да бъдат наети през бюрата по труда към 2000 бавачки. Те ще работят на междинната работна заплата за тази сфера -около 1200 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР