До 1199 стигна заболеваемостта на 14-дневна заболеваемост в Русенско, което

...
До 1199 стигна заболеваемостта на 14-дневна заболеваемост в Русенско, което
Коментари Харесай

НЕ СЕ ПРЕДВИЖДАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РЕСТРЕКТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ КОВИД-19 В РУСЕНСКО

До 1199 стигна заболеваемостта на 14-дневна заболеваемост в Русенско, което подрежда района в така наречен лилава зона по разпространяване на болестта. Характерното за нея е, че има риска за продължително и бързо повишаване на случаите. Всъщност съвсем цяла България е в сходна обстановка. Изключените вършат шест области, които се намират в мрачно алената зона по заболеваемост. Това са Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и Кърджали. Най-усложнена се оказва обстановката в София столица, където цената на индикатора към днешна дата е 2533. Независимо от относително бързото разпространяване на ковид в Русенско през последните седмици, на този стадий не се планува в допълнение стягане на ограниченията на локално равнище. Това съобщи регионалният шеф Анатоли Станев по време на работна среща с сътрудниците си от прилежащи области в Плевен. Само за последната седмица статистиката сочи, че заболелите са се нараснали с над 1200 души, само че оздравелите са 1655. Наблюдава се спад на дейните случаи – от над 2300 до под 1900. Именно по тази причина съгласно Станев не е належащо предприемането на спомагателни ограничения на локално равнище.

Сред позитивните трендове е и, че последователно се следи спад на натовареността на лечебните заведения. Последните данни сочат, че тя е малко над половината от потенциала на лечебните заведения, като натовареността на реанимационните кревати е към 65%, а на неинтензивните към 55%.

Областният шеф Анатоли Станев е в непрекъснат контакт с РЗИ, както и с лечебните заведения от района и при нужда и надлежно утежняване на епидемиологичната конюнктура е в подготвеност да се подхващат спомагателни ограничения. За в този момент обаче такива не се плануват. По думите на Станев най-важно е да се даде опция на всеки искащ да се имунизира в комфортно за него време, както и с препарата, който избира. Затова в района са обезпечени шест „ зелени коридора “, мобилен екип, както и непрекъснато работещ през делничните дни кабинет на РЗИ, който работи единствено след авансово записване на час. Имунизации се вършат и от общопрактикуващите лекари.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР