До 117 милиарда лева губи ЕС всяка година поради фалшифициране

...
До 117 милиарда лева губи ЕС всяка година поради фалшифициране
Коментари Харесай

ЕС губи до 468 000 работни места заради фалшиви стоки на пазара

До 117 милиарда лв. губи Европейски Съюз всяка година заради подправяне в 11 съществени стопански бранша , според нова оценка на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO). Загубите се равняват на 7,4 % от всички продажби в целия Европейски Съюз в проучените браншове.

В България годишните загуби заради подправяне и пиратство се правят оценка на 809 милиона лв., което се равнява на 15,5 % от продажбите в 11-те бранша . Ако се преглеждат като цяло, съгласно разбора общата стойност на неосъществените продажби в България се равнява на 113 лв. на български жител на година .

Това е втората оповестена от EUIPO отраслова оценка. В изследването се прави оценка, че от първия разбор през 2018 година размерът на неосъществените продажби е намалял във всички проучени браншове на ниво Европейски Съюз, с изключение на в два: облекло, обувни произведения и такъми и козметика и персонална хигиена.

Отрасълът на облеклото, обувните произведения и принадлежностите: Отрасълът на облеклото, обувните произведения и принадлежностите е най-големият от всички браншове, проучени във връзка с размер на продажбите и претовареност.

Според оценката неосъществените продажби в бранша в целия Европейски Съюз се равняват почти на 55,5 милиарда лв. всяка година или на 9,7 % от всички продажби.

В България неосъществените продажби заради подправяне в бранша на облеклото , обувните произведения и принадлежностите се правят оценка на към 199 милиона лв. годишно или на към 16,2 % от продажбите .

Отрасълът на козметиката и персоналната хигиена: Според отчета съществуването на фалшифицирани артикули на пазара води до приблизителна загуба от 13,6 милиарда евро годишно за бранша на козметиката и персоналната хигиена в Европейски Съюз. Това се равнява на 10,6% от всички продажби в бранша.

В България приблизителната загуба за бранша на козметиката и персоналната хигиена е 108 милиона лв., което се равнява на 17,6 % от всички продажби в бранша.

Цялостните загуби от 7,4 % в Европейски Съюз за всички продажби са в следните браншове: козметика и персонална хигиена, облекло, обувни произведения и принадлежности; спортни стоки; играчки и игри; бижутерия и часовници; ръчни чанти и багаж; музикални записи; спиртни питиета и вина; фармацевтични продукти; пестициди и смарт телефони.

Като се има поради, че законните производители създават по-малко , в сравнение с биха произвеждали при неналичието на подправяне, и затова обезпечават работа за по-малко служащи , в разбора се прави оценка, че в тези браншове в Европейски Съюз се губят директно до 468 000 работни места .

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР