До 100% е достигнала смъртността при пчелите на места в

...
До 100% е достигнала смъртността при пчелите на места в
Коментари Харесай

Пчелари се оплакват от празни кошери заради препарати за растителна защита

До 100% е достигнала смъртността при пчелите тук-там в Североизточна България през последнатагодина. Според пчелари от района причина за по този начин наречения „ Синдром на празния кошер ”в района е потреблението на препарати за отбрана от молец, който нападна полетатас рапица.

Русе

Използването на някои препарати за отбрана на рапицата продължава да опразва кошери у нас, недоволстват пчелари от Русенско.
Иван Кънев, Федерация на българските пчелари: „ При рапицата, слънчогледа и царевицата се употребяват неоникотиноидни пестициди, с които се обработват семената за посадъчния материал. С тях се борим към този момент четвърта година. ”
Средната смъртност при пчелите за страната е към 50%, само че тук-там доближава и 100. Оказва се, че с изключение на на тях, тези препарати нанасят вреди и на животните, рискови са и за хората, споделя Иван Кънев. Те са неразрешени за приложимост на територията на Европейския съюз, само че законодателството позволява заобикалянето на възбраната с претекста, че съществуващата заплаха не може да бъде овладяна посредством други рационални средства. Именно от това се възползват през последните години земеделците.
Иван Кънев, Федерация на българските пчелари: „ Тази година евентуално няма да има дерогация, само че към момента никой не знае. Истината е някъде по средата. Има и общини в област Русе, където рапицата се пръска нощно време и това не пречи на пчелите. ”
Пчеларите предлагатизползването на други по-щадящи към пчелите препарати. Те обаче са по-скъпи и по тази причина не са желани от земеделците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР