До 10 млн. лв. глоба грози фирми, банкови и кредитни

...
До 10 млн. лв. глоба грози фирми, банкови и кредитни
Коментари Харесай

До 10 млн. лв глоба предвиждат промените в Закона срещу изпирането на пари

До 10 млн. лева санкция грози компании, банкови и кредитни институции, в случай че не рапортуват пред ДАНС за съмнителни покупко-продажби, плануват промени в Закона против изпирането на пари, разискван през седмицата от парламентарната комисия по вътрешен ред. Мерките са част от уговорките на България за покриване на критериите за участие в Еврозоната, изясни пред " По света и у нас " финансовият министър Владислав Горанов.


В обсега на закона за изипране на пари, с изключение на финансови, попадат и търговски действия.
Пламен Нунев - ръководител на парламентарната комисия по вътрешен ред: Първата е за лица, които реализират търговия и посредническа активност с културно -исторически полезности. Лица, които реализират търговия и обмяна на крипто валута и валута, която е без златно покритие.
Ще се вкара възбрана за въвеждането и действието на сейфове в банките с анонимни сейфове или фиктивни или подправени имена.

Има предложение и други търговски действия да се включат в ограниченията против изпиране на пари.
Пламен Нунев - ръководител на парламентарната комисия по вътрешен ред: Ако пазаруваш в мола и купуваш карта да подариш да вземем за пример за 10 000 лева, да може да се рапортува с цел да няма и подозрения там. Такова предложение има направено и ще го гледаме в комисията.
Според закона, всяка съмнителна договорка би трябвало да се рапортува на ДАНС, която ще има право да отхвърля регистрация на компании, за които има съмнение, че средствата са от изпиране на пари или за финансиране на тероризъм, както и да отхвърля регистрация на компании, идващи от офшорни зони.

Експерти по финансова сигурност поучават компаниите да не чакат закона да е влезе в действие, а занапред да се приготвят да наблюдават произхода на средствата, с които оперират.
Симеон Петков- специалист по попречване на изпирането на пари: Решението за новите задължени лица минава както през наемането на специалисти, които са експерти в тази област, по този начин и използването на външни консултанти. Има и много модерни решения, които са уеб основани.
Ако банка, осигурител, търговец, нотариус, брокер проспи съмнителна договорка и не рапортува на ДАНС следват тежки наказания.
Стоян Таблов- финансист: Те могат да бъдат имуществени и неимуществени. Имуществените при първо нарушаване почват от 1000 лева и стигат до 10 млн. лева Могат да стигнат и до 10% приходите от продажби при избрани нарушавания. Санкциите са и за шефа или, в случай че има назначено длъжностно лице във компанията, което дава отговор за ограниченията против изпиране на пари.
Според финансовия министър глобите са съразмерни с тежестта на нарушаването.
Владислав Горанов- министър на финансите: Да, глобите са огромни, тъй като пари със подозрителен генезис, които с изключение на, че могат да служат за политическа корупция на някои места, служат постоянно и за финансиране на тероризма. Създават се нови режими, които могат, най-малко при първичното използване да будят подозрение, дали това няма да докара до спомагателни задължения, само че аз считам, че ние не бихме могли и не следва да изоставаме от общоевропейските решения във връзка с ограниченията за битката с изпирането на пари.
До края на месеца се чака депутатите да гласоподават на първо четене закона, а на второ през есента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР