До 10 г. затвор и глоба до 100 000 лв.

...
До 10 г. затвор и глоба до 100 000 лв.
Коментари Харесай

Правната комисия: 10 г. затвор за производство на нелегални цигари и алкохол

До 10 година затвор и санкция до 100 000 лева заплашват производители и търговци на алкохол и цигари, които не имат лиценз. Този нов текст в Наказателния кодекс бе признат на първо четене от правната комисия в сряда. Той бе подсилен от 14 депутати от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, “Обединени патриоти ” и Движение за права и свободи. Против беше единствено “Воля ”.

Промяната бе импортирана на 9 октомври от водача на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, шефът на правната комисия Данаил Кирилов и сътрудниците им от “Обединени патриоти ” Христиан Митев и Емил Димитров.

Преди месец пред комисията за битка със сивата стопанска система основният прокурор Сотир Цацаров изясни, че в Наказателен кодекс е планувано наказване единствено за търговци на незаконни акцизни артикули, само че не и за производителите им. Няма санкции и за тези, които създават машини и първични материали за незаконно произвеждане. Затова, с нов текст се планува с до 3 година затвор да се санкционира държането или укриването на механически средства, за които се знае, че може да послужат за незаконно произвеждане.

Терминът “продава акцизни стоки без бандерол ” се заменя с “разпространява ”, което съгласно Цацаров има по-широк смисъл.

Поправките плануват също да се усили от 8 на 10 година затвор оптималното наказване, когато закононарушението е осъществено наново от двама или повече души или когато противозаконният алкохол или цигари са в огромни количества. / Канал 3

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР