До 10 дни ще има рокади по високите нива на

...
До 10 дни ще има рокади по високите нива на
Коментари Харесай

Как анонимни политици правят кариера на гърба на Иван Гешев?

„ До 10 дни ще има рокади по високите равнища на Министерство на вътрешните работи “, разгласи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. „ Цели структури са били пълнени и създавани по метод, по който да не извършват функционалностите си, а да служат на други цели “, изясни желанията си министърът пред Българска национална телевизия. Бил разпознал казуса и щял да сменя неприятни началници с положителни – към този момент на три столични РПУ.

Пропусна единствено да каже, че той ще прави това, което би трябвало да се свърши и в прокуратурата, като се стартира с основния прокурор Иван Гешев. Това би било естествено продължение на неговия продължаващ към този момент месеци кръстоносен поход против основния прокурор и държавното обвиняване. Почти няма ден, в който Демерджиев да не се появи в някоя от огромните малките екрани, с цел да се оплаче по какъв начин прокуратурата „ саботира “ работата на Министерство на вътрешните работи, по какъв начин съзнателно „ подвежда “ полицията за да я очерни. А Гешев – по какъв начин бунел ромите от „ Факултета “ за митинги и вълнения.

Дали в тази ситуация, както споделят хората, крушката си има опашка? Дали поемайки щафетата на следващ знаменосец в политическата интервенция против личността на основния прокурор и демонстрирайки решителност за огромни дейности от длъжностен министър, не е поръчка за титулярния пост? Съдейки по интензивността, постът сигурно е мощно мечтан. Какъв по-добър метод от анти-Гешев пропагандата, с цел да покаже на „ здравите сили “, че мисли вярно политически, правилен на началството и кадърен най-малко за нов мандат като длъжностен министър. Пък и обстановката е окуражаваща, нали се натрапва опорката, че обвинител №1 би бил разменната монета в диалозите за сформиране държавно управление. Мътела се договорка - кабинет с необятно присъединяване против премахване на основния прокурор. Хитро, нали?

Но да оставим клеветите и да се върнем в действителността. Според министър Демерджиев, в Министерство на вътрешните работи всичко си е ОК - стига да бъдат изчистени тъмните зрънца. Мантра били изказванията, че са зачестили случаите със чиновници на Министерство на вътрешните работи, които карат пияни и дрогирани, трошат непознати коли, чадъросват рецидивисти, прикриват нарушавания на сътрудници. Зачестили били „ не те, а  случаите, в които чиновници на Министерство на вътрешните работи са заловили техни сътрудници, които вършат нещо неправилно “.

Да де, но едвам откакто безобразията им не са останали скрити от камери и очевидци. Залавянето им трябвало да продължи с всекидневни наркотестове и дрегер до момента в който свят светува под надзора на нови началници. Дай Боже, ограниченията на Демерджиев да проработят. Всички стискаме палци за триумфа им. Но те надали ще изтръгнат с корените същинските проблеми във ведомството. Онези, трупаните с години, за които служебният министър няма виновност, само че е неуместно той да не ги вижда или да ги неглижира.

Ако погледнем нещата от противоположната им страна, ще си зададем няколко риторични въпроса. Например, отговорни ли са служителите на реда, че получават ниски хонорари за работата си в корупционни условия, че пият и се дрогират, тъй като са контролиращите и тях никой не управлява, че има хора „ промъкнали “ се в системата с ясната цел да вършат пачки и „ да си живеят живота “?

Виновни ли са служителите на реда, които починаха неотдавна, тъй като не са подготвени по какъв начин се преследва и стопира рейс с лек автомобил и къде да застанат при инспекция на претрупан пътен сектор (неща, които могат да се научат от You Tube и от филмите)? Как се работи по предварителната защита в Министерство на вътрешните работи, нали е измежду главните функционалности на ведомството? За предварителна защита май чуваме единствено когато служители на реда учат хлапетата от детски градини и учебни заведения по какъв начин се пресича улица.

Само с почистване на редиците и непрестанни началнически рокади, каквито не престават към този момент 2 години, е подозрително да се реализира дълготраен резултат. Нито пък в случай че Министерство на вътрешните работи продължи да е „ на нож “ с прокуратурата, с която по закон би трябвало да работят като скачени съдове. Очевидно са нужни промени – и правосъдна, и на Министерство на вътрешните работи, и на целия бранш „ Сигурност “.

Политическите тези с внушения и пропагандни клевети, вместо с обстоятелства, са нездравословни, даже равностойни на харакири. Да вземем за образец митинга на ромите от квартал „ Факултета “ поради сбиването, след което умря таксиметров водач. Трябваше ли Демерджиев да се изрича неопитен, че Гешев отишъл в махалата непоканен, с цел да си прави пиар и с това персонално провокирал мощни нощни митинги по столични булеварди.

„ Аз поканих господин Гешев поради високата сензитивност на събитията “ – съобщи пред „ Свободна Европа “ Яков Джераси, президент на Фондация „ България “. „ Помолих основния прокурор да се срещне с някои от водачите на квартал „ Факултета “. Направих го като превантивна мярка и се оказах прав “, сподели той.

Ами в този момент? Гешев бил отишъл не да буни, а да усмирява.

Ами изказванията, че прокуратурата направила мръсно на Министерство на вътрешните работи, като отказала да задържи обвинените в рушвет и други служебни нарушавания служители на реда след злополуката на столичното Околовр
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР