До 1 октомври 2020 г. всеки стопански потребител трябва да

...
До 1 октомври 2020 г. всеки стопански потребител трябва да
Коментари Харесай

Експерти предупреждават за подвеждащи практики на свободния пазар на ток, на който малките фирми трябва да излязат

До 1 октомври 2020 година всеки икономически консуматор би трябвало да излезе на свободния пазар на електрическа енергия. Това значи, че от тази дата всеки дребен офис, адвокатска фирма, фризьорско салонче, книжарничка, сладкарничка и останалите по този начин наречени микро компании, ще заплаща потребената от тях електрическа енергия по свободно контрактувани цени и към този момент са изправени пред избора на снабдител на електрическа енергия, с който да подпишат контракт. Свободният пазар носи доста преимущества, само че дружно с тях и избрани опасности за клиентите, свързани с неточни търговски практики, прилагани от някои търговци. Вече има задоволително образци за фрапантни, подвеждащи практики и нелоялна конкуренция, водещи до риск за клиентите, написа профилираният уебсайт 3e-news.net.
Проблемът е, че тъкмо тези микрофирми, които нормално са с по 2-3 до 10 чиновници, нямат никаква подготовка и опит за оценка на предложенията на снабдители и елементарно могат да бъдат подведени с манипулативни и погрешни изказвания. Още повече, че законът за енергетиката и КЕВР не плануват никакви механизми за отбрана на българските консуматори на сила в тази посока, каквито биха били да вземем за пример указател с нелоялни търговски практики и Етичен кодекс на търговците на електрическа енергия. Приемането им бе инициирано от ЧЕЗ в България още  през 2016 година Предложението бе подкрепено от разнообразни институции и енергийни търговски сдружения, само че досега към момента не е осъществено, припомня профилираният уебсайт.
Как се „ зарибяват “ клиенти
Още от началото на либерализирането на пазара на електрическа енергия в България се обрисуваха трендове за не напълно правилни практики от страна на някои търговци. С напредването на процеса те употребяват погрешна и заблуждаваща информация за към този момент одобрени на пазара енергийни търговски сдружения, с цел да убедят клиентите им да изберат тях за собствен търговец. Подобно държание бе записано и при започване на освобождението на електроенергийните пазари в някои европейски страни /Германия, Англия, Чехия, Швеция и др./, които реализираха този развой много преди той да започва в нашата страна. Всички ние, като консуматори, имаме опция да се поучим от техния опит и да се опитаме да не допуснем да повторим грешките, водещи до неприятни последствия за нас като клиенти.

Нелоялни търговци оферират, на пръв взор, доста атрактивни предложения, като да вземем за пример   не включват всички такси в предлаганата цена или оферират ниска цена за къс интервал от време, само че в дълготраен проект това значи по-високи сметки за ток от предстоящото. Такъв образец е невключването на съставния елемент на цената „ отговорности към обществото “. Така цената без тази съставния елемент автоматизирано пада с към 20 на 100, само че по-късно се включва в сметката и клиентът действително заплаща доста по-висока цена от оферираната.

Например, за всички икономически клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на равнище „ ниско напрежение “, които сега са в контролираното портфолио на ЧЕЗ Електро, междинната контролирана цена без „ отговорности към обществото “ /ЗО/ е 124.88 лева  Когато към нея се добави и изчислената за тази сума съставния елемент „ обвързване към обществото “ в размер на 21.47 лева /което е 17% от междинната контролирана цена/, цената на електрическата енергия става 146,35 лева Това заплаща действително клиента.

Ако цената на електрическата енергия, оповестена от търговеца, е без ЗО, тя би трябвало да се съпоставя с цената без ЗО на съперника. Тоест,  ако търговец разгласи, че предлага цена 122 лв., то той би трябвало да упомене дали тя е със ЗО или без ЗО. Ако е без тази съставния елемент, то той би трябвало да я съпоставя със 124.88 лв.. Некоректните търговци „ икономисват “ в офертата си към клиента тази наложителна съставния елемент, като я показват като отстъпка и по този начин мамят потребителите. 

Други употребяват погрешна и заблуждаваща информация за конкурентни снабдители на електрическа енергия. Трети обвързват прекосяването към различен снабдител с заплащане на огромни неустойки. Четвърти към този момент настояват пред клиенти, че след 1 октомври 2020 година крайните доставчици, в частност ЧЕЗ Електро, Енерго-про и ЕВН, няма да съществуват, което изрично не е правилно, и заблуждават клиента, че е длъжен да избере различен снабдител заради тази причина.

Не са малко и случаите, когато опитът за продобиване на клиент включва и оферта от вида „ Каквато и цена да Ви предложи сегашният Ви търговец, ние ще Ви предложим по-ниска от нея “. Как би могло да се случи това, в случай че тази компания работи по разпоредбите? Би трябвало, откакто заплати всички такси и отчисления по веригата на доставките, в търговеца на електроенергия  да остава избран % облага, който сега не е по никакъв начин огромен. Това значи ли, че конкурентната компания е подготвена да работи и на загуба, единствено с цел да извади от пазара собствен съперник? Несериозни са и уверенията, че по този метод тези търговци ще банкрутират другите снабдители на електрическа енергия.

Типичен образец за опит за „ зарибяване “ на клиент с погрешна информация е и случай от предходната седмица, в който на дълготраен клиент на ЧЕЗ Електро на свободен пазар, предлагането за промяна на търговеца е съпроводено с думите: „ Имам сигурна информация от вътрешен човек, че ЧЕЗ Електро ще вдигне цените с 60% “.  Силно евентуално е сходен метод да се употребява и при сегашни клиенти на други енергийни търговски сдружения на свободен пазар. Най-простата пазарна логичност изрично оборва това изказване. Цената на електрическата сила на свободния пазар не се дефинира от желанието на една компания, а зависи от конкуренцията на този пазар и от цените на предлаганата от производителите сила. Драстично повишаване не е допустимо, тъй като би довело до отлив на клиенти и това е азбучна истина за всеки търговец. При определянето на цената при свободното договаряне компанията снабдител регистрира редица фактори - възвръщаемост на направените разноски, само че също по този начин вземане предвид на ценовите равнища с тези на конкурентните компании и покупателната дарба на клиентите.

Част от потребителите, които до 1 октомври 2020 година би трябвало да излязат на свободния пазар на електрическа енергия към този момент получават и известия, в които се твърди, че от октомври контролираният пазар ще спре да съществува. Клиентите би трябвало да знаят, че това изрично не е правилно.
Съгласно наредбите на параграф 15 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, оповестен в бр. 57 на Държавен вестник от 26.06.2020 година, считано от 1 октомври 2020 година всички небитови клиенти, присъединени на равнище „ ниско напрежение “ към електроразпределителната мрежа, следва да изберат собствен снабдител на сила по свободно контрактувани цени, защото от същата дата КЕВР към този момент няма да утвърждава контролирани цени за този сегмент от клиенти. Регулираният пазар на електрическа енергия продължава да съществува, като крайните доставчици - ЧЕЗ Електро, Енерго-про и ЕВН, ще продължат да доставят с електрическа енергия всички битови консуматори на него. Същите компании имат и лицензии за търговия и доставят клиенти и по свободно контрактувани цени и то от години. Според закона, след 30 септември 2020 година ЧЕЗ Електро, Енерго-про и ЕВН ще продължат да обслужват стопанските си клиенти, които не са сключили контракт за покупка на електрическа сила на отворения пазар, посредством лицензията си за търговия.
 
Очаквайте продължение!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР