ДНСК сезира Върховната административна прокуратура с искане издадените разрешения от

...
ДНСК сезира Върховната административна прокуратура с искане издадените разрешения от
Коментари Харесай

ДНСК даде на прокуратурата строежа до УНСС в Студентския град |

ДНСК сезира Върховната административна прокуратура с искане издадените позволения от основния проектант на София за градеж в Студентския град да бъдат оповестени за оскъдни.

Става дума за градеж на 25-етажна до УНСС в региона на ул. " 8 декември ". За казуса алармира и ръководителят на " Изправи се! Мутри вън " Мая Манолова, която твърди, че постройката няма позволение за градеж.

В хода на инспекцията, която е назначена с писмо на началника на ДНСК от 9 юни 2021 година, е открито срутване на земни маси в ров с дължина към 25–30 м, дружно със строителната ограда и част от тротоара по улицата.

Бил е формиран констативен акт и е издадена заповед, с която е спряно осъществяването на всички строително-монтажни работи, като се изключи дейностите за неотложно обезопасяване на градежа. Одобрени са преработки по реда на член 154, алинея 5 от Закон за устройство на територията от основния проектант на Столична община и са подхванати ограничения по локализиране на повредата. Били са издадени наказателни постановления и са наложени санкции.

Със същата заповед е подредено „ неотложно да бъдат подхванати дейности по преправка на капиталовите планове, по този начин, че да не се засягат парцели общинска благосъстоятелност “. Но досега няма реакция. С няколко писма от юни ДНСК е изискала основният проектант и възложителя на градежа да подхващат съответните ограничения.

Проверките са посочили, че издадените от основния проектант две позволения за градеж са в несъгласие със Закона за устройство на територията (ЗУТ). В частта от закона, засягаща издаването на позволения за градеж за обособени стадии, се изисква те да могат да се извършват и употребяват независимо. Разрешеното осъществяване на ровове не съставлява независим градеж. То постоянно е съпроводено от план за осъществяване на постройка. В този случай план липсва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР