ДНСК откри 32 незаконни обекта на плажа в Слънчев бряг,

...
ДНСК откри 32 незаконни обекта на плажа в Слънчев бряг,
Коментари Харесай

Моловете на плажа в Слънчев бряг са законни, 32 обекта са с нарушения

ДНСК откри 32 противозаконни обекта на плажа в Слънчев бряг, само че измежду тях не са " моловете " на линията – " Дъ Уан " (The One), " Ла Кубанита " (La Cubanita), " Какао бийч " (Cacao beach), " Дел Мар " (Del Mar) и " Бедрум " (Bedroom), както ги назова вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов. Заради тях той влезе в спор с министъра на туризма Николина Ангелкова при започване на сезона.

Петте нощни заведения на плажа са сложени според утвърдената скица от министър Ангелкова, е открила инспекцията на Дирекция " Национален и строителен надзор " (ДНСК), заяви принципалът ѝ - Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

ДНСК е направила инспекцията в интервала 11 – 13 юни по заповед на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, след експлоадирането на абсурда сред Симеонов и Ангелкова.

Според Ангелкова петте нощни заведения на плажа са преместваеми обекти по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който е специфичен.

Тезата на Симеонов е, че 5-те нощни заведения не са преместваеми обекти, тъй като площта им е 1300 – 1500 кв.м, което е неведнъж над позволените по Закона за устройство на територията 15 кв.м с височина от 3 м за преместваем обект. Освен това в тях се побират към 4000 души, чиято сигурност не е обезпечена, счита Симеонов. За това думите му " това са молове, това са НДК-та на плажа ".

В прессъобщението на Министерство на регионалното развитие този въпрос не е обиден и няма отговор по какъв начин обекти с повърхност неведнъж по-голяма от тази за преместваем обект са законни.

Най-много противозаконни обекта – 20, са открити на територията на плаж " Слънчев бряг – юг ", където се намират и петте " мола ". Дадени са образци с два противозаконни обекта.

Метална ограда и паркинг до хотел " Империал " (бивш " Амфора " ) на плажа " Слънчев бряг – юг " са били отстранени през 2017 година, само че за новия сезон още веднъж изникнали на същото място, показва Министерство на регионалното развитие. В известието се споделя, че до паркинга в западна посока върху плажната линия, без позволение за слагане и без позволение за градеж, са изпълнени едно след друго волейболно игрище, спортна площадка, железна естрада за фенове със сцена и бетонова настилка с приблизителна повърхност към 1000 кв.м и сложени върху нея към 65 броя маси за 250 места.

Другото посочено нарушаване от Министерство на регионалното развитие е обвързвано с обслужващата алея с обръщало към някогашния ресторант " Фрегата ", която обезпечава достъпа до плажа. Тя е планувана в настоящия регулационен проект на " Слънчев бряг – изток ". От община Несебър са показали утвърден план и позволение за градеж от 2008 година за реорганизация на настилката на алеята, само че тя не е била въведена в употреба по открития законов ред, твърди Министерство на регионалното развитие.

Освен това източно от алеята, върху плажната линия, без позволение за градеж е изпълнен открит паркинг с настилка от трошляк и филц с неправилна форма и приблизителна повърхност 8000 кв.м. Паркингът е стеснен с 2 бариери, а върху обслужващата алея са изпълнени още две бариери. В западната част на обръщалото е изпълнен заслон за коли с железна структура, който очевидно навлиза в площта заета от дюни.

Южно от обръщалото, върху съществуваща дюна, са изпълнени бетонов път, паркинг с кабина за защита и кабели напрегнато, в нарушаване на експлицитната възбрана от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (чл. 17а, алинея 1), показва Министерство на регионалното развитие.

Най-малко противозаконни обекта – 5, са открити на плаж " Слънчев бряг – централен ".

Останалите 7 преместваеми обекта, сложени в нарушаване на закона, са на плаж " Слънчев бряг – север ".

Данните за противозаконните обектите са предоставени на община Несебър и Министерството на туризма за предприемане на следващи дейности по подготвеност – сформиране на констативни актове и издаване на заповед от кмета на община Несебър по реда на член 57а и член 225а от Закон за устройство на територията за унищожаване и/или за привеждането им в сходство с утвърдената скица, показват от Министерство на регионалното развитие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР