ДНК на египетски мумии разкрива произхода им. Древните мумии ни

...
ДНК на египетски мумии разкрива произхода им. Древните мумии ни
Коментари Харесай

ДНК на египетски мумии разкрива произхода им

ДНК на египетски мумии разкрива произхода им . Древните мумии ни дават нови познания. Генетичният материал, извлечен от 90 от тези непокътнати тела в Египет, демонстрира, че техните фамилни корени са тясно свързани с анадолското и неолитно европейско население. Също по този начин античните египтяни имали мощни генетични следи от левантийските региони на Близкия изток (Турция, Ливан). 

Група интернационалните учени, водени от откриватели от университета в Тюбинген и Института за човешка история Макс Планк, са взели проби от 151 мумифицирани остатъци от мястото на разкопките Абусир ел-Мелек в Среден Египет. Образците датират от 1400 година пр.н.е. до 400 година сл. Хр. Всички те са подложени на нова, високопроизводителна техника за секвениране на ДНК. Съвременните технологии разрешават на екипа да възвърне сполучливо цялостни набори от данни за целия геном от три индивида и митохондриални геноми от 90 индивида.

За да откри жизнеспособна ДНК в мумиите, изследователският екип е извлякъл материал от техните кости и зъби, а не от меките тъкани.

Верена Шунеман, от университета в Тюбинген, и един от водещите създатели на ново проучване върху древноегипетската ДНК, споделя, че задачата на екипа й била да ревизира дали завладяването на Александър Велики и други велики сили е оставило генетичен отпечатък върху древноегипетското население.

Смята се, че през 332 година пр.н.е., Александър Велики и неговата войска нахлуват в Египет. Интересното е, че екипът не е разкрил генетични следи освен от наследството на Александър Велики, само че и от всяка непозната мощ, която е пристигнала през Египет през 1300-годишния интервал на проучване. Човешката генетика в региона на Абусир ел-Мелек не е претърпяла огромни промени през вековете, макар непрекъснатите нашествия.

Днешните египтяни са по-тясно свързани със субсахарските африканци на юг. Тези генетични връзки липсват в ДНК на мумиите. Данните демонстрират, че актуалните египтяни споделят с към 8% повече предшественици с африканците на юг от Сахара, в сравнение с с античните египтяни.

Това евентуално се дължи на по-скорошната търговия на дълги дистанции сред Африка на юг от Сахара и Египет по Нил, както и на транссахарската търговия с плебеи, почнала преди към 13 века.

Към разкриването на информация за човешката миграция, новите открития демонстрират, че що се отнася до египетските мумии, остава още доста да се научи от останките.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР