Дните на японската култура в България продължават със седмицата на

...
Дните на японската култура в България продължават със седмицата на
Коментари Харесай

Духът на японската кукла Бунраку се пренася в Пловдив и София

Дните на японската просвета в България не престават със седмицата на японското куклено изкуство: Духът на японската кукла Бунраку. Публиката ще има опция да се наслаждения на куклено-театрални представления в София и Пловдив. Началото ще бъде обещано през днешния ден, 19 септември, от 19 ч. в Държавния куклен спектакъл в Пловдив.
Японският обичаен куклен спектакъл, наименуван Бунраку, е едно от трите обичайни японски театрални изкуства. Заедно с другите две - Но и Кабуки, той е част от листата на Световното нематериално културно завещание на ЮНЕСКО. Бунраку е друго от всички останали куклени театрални форми по света. То съчетава три детайла - кукловоди, музикант и таю (разказвач). Целта му е да резервира, развива и предава на идващите генерации изкуството на куклената драма. Обединени и в синхрон детайлите му показват пред публиката забавни човешки истории по друг и запаметяващ се метод.
Проектът е част от програмата на " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ", Фокус: Японска културна стратегия, която се осъществя в партньорство с EU Japan Fest Foundation.
Спектакъла " Принцът на морето и принцът на земята " ще види на 20 септември софийската аудитория в Театър " Българска войска ". На 27 септември от 19 ч. в Столичния куклен спектакъл ще има зрелище и лекция " Духът на японската кукла Бунраку ". Програмата в Пловдив планува още спектакъла " Топография на японската кукла " - на 21 септември от 19 ч. и зрелище и лекция " Духът на японската кукла Бунраку " - на 28 септември от 19 ч., в салона на ДКТ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР