Дните на Путин са преброени. Собствените му хора ще го

...
Дните на Путин са преброени. Собствените му хора ще го
Коментари Харесай

Краят на Путин дойде. Собствените му хора ще го свалят.


" Дните на Путин са преброени. Собствените му хора ще го смъкват, тъй като не могат да понасят повече цялата страна да е негов пленник ", споделя в изявление за Дъждовни води съветският интелектуалец Артемий Троицки.

В имаше едно мълчешком съглашение: то гласеше, че хората с антикремълски възгледи могат да работят в формалната сфера, само че всички трябваше да се преструват, че надали не идеологическите разлики им разрешават да бъдат хора. Кога се постави завършек на всичко това?

Артемий Троицки: Това е самостоятелно. Аз персонално постоянно съм спазвал избрани " санитарни " стандарти. Никога не съм ходил да вземем за пример при Сурков (Владислав Сурков, някогашен заместник-ръководител на президентската администрация - бел. ред.). Прекратявал съм другарства с избрани хора. Никога не съм сключвал пактове. Но доста хора са го правили по разнообразни аргументи, а аз в никакъв случай не съм ги осъждал за това.
Редакцията предлага
Много от шефовете на нашите демократични медии, като да вземем за пример Алексей Алексеевич Венедиктов, общуваха прелестно с Песков (прессекретар на президента. - бел. ред.), Сурков и Симонян (главна редакторка на RT. - бел. ред.). Обяснението беше, че е належащо да се поддържат професионални връзки и да се получава забавна информация, както и че това може да се окаже потребно.

Въобще през 2000 година се подписа пакт за ненападение сред. Руското общество прави каквото си желае, печели пари по всевъзможен метод, занимава се с креативна активност, само че знае, че има една врата, която не трябва да се отваря. Тя се назовава " Путин и неговият персонален живот ", " корупцията на кооператива " Езеро " "  (кооператив, основан през 1996 от Путин и приятелите му, които след избора му за президент през 2000 заеха водещи административни длъжности в Русия) и " сериозната политика ". И по този начин до митингите през 2011-2012 този пакт за ненападение се съблюдаваше.

Кой го наруши?

Артемий Троицки:, когато реши да вземе поста на Медведев, който повече или по-малко устройваше всички. И тогава част от обществото ни видя в това опасност. Тази част искаше банкетът да продължи, само че се досещаше, че може да се стигне и до подъл край. Тъкмо тогава в този пакт се получиха и първите съществени пукнатини.

Днес има две съветски култури. Едната се откри в чужбина, а другата остана в Русия. Какви са последствията от това разделяне?

Артемий Троицки: Сега има две Русия - вътрешна и външна. Външната Русия е най-шумната и забележимата, защото това са музиканти, режисьори, писатели. Бих споделил, че 80% - 90 % от представителите на цялата качествена съветска просвета към този момент е в чужбина. И скоро ще се сблъскаме с това, че голяма част от съветския бизнес също ще обърне тил на Русия. Възможно е да се появи огромен съветски емигрантски бизнес.

Нито една от вълните на съветската емиграция не съумя да промени Съветския съюз. И днешната емиграция ли няма да промени Русия?

Артемий Троицки: Абсолютно сте прави. Голямата и висококачествена така наречен бяла емиграция от1920-те години не оказа огромно въздействие и върху западната просвета. Можете да назовете името на Владимир Набоков или на няколко художника. Въпреки това не може да се каже, че тя (руската емиграция - бел. ред.) е проникнала мощно и се е трансформирала в специфична част от западната или международната просвета.

Сегашното потомство емигранти към момента ще се въодушевява от Русия, ще снима филми и ще слага пиеси на съветски език. Много по-тъжно ще бъде това, което ще се случи със идващите генерации. Децата на Звягинцев (режисьорът Андрей Звягинцев, бел. ред.) и Тинков (бизнесменът Олег Тинков, бел. ред.) надали биха били считани за съветски културни фигури или за съветски бизнесмени.

Смятате ли, че Путин ще се задържи на власт още дълго време? И ще осъзнае ли Русия отговорността пред украинците?

Артемий Троицки: Мисля, че месеците на Путин са преброени. Той няма да издържи дълго време. Собствените му хора ще го смъкват, тъй като не могат да понасят повече, че цялата страна е пленник на един началник и няколко негови поддръжници като Медведев, Патрушев и Пригожин. Така че Путин скоро ще бъде изведен от Кремъл, само че режимът ще претърпи минимални промени. На мястото на Путин просто ще се появи някой, с който Западът ще може да договаря. Защото Путин към този момент е изцяло непотребен. Той не е кадърен да се контракти. Краят му пристигна. Що се отнася до Мишустин, Собянин, Набиулина... По принцип има хора, които не са се компрометирали прекалено много. Те ще могат да седнат на масата за договаряния.

Значи няма да има народен отговор за грешките, няма да има осъзнаване на отговорността пред украинците?

Артемий Троицки: Може би ще има опрощение (към Украйна - бел. ред.) на думи. Денацификацията на Германия постоянно се дава за образец. Както е известно, това лиши доста време и явно имаше позитивни резултати. Но стана под дефакто външен надзор и окупация на Германия. Невъзможно е да се окупира Русия и да се вкара външно ръководство.

Русия към този момент е фашистка страна. Хората просто ще се сърдят, ще си мислят, че са били още веднъж ощетени, несправедливо ощетени, ще ненавиждат " тези хохловци ". Не мисля, че.

***
Руският интелектуалец, публицист и музикален критик Артемий Троицки напуща Русия през 2014 година. Той следи съветския културен живот в страната и в чужбина и следи в детайли събитията към войната в Украйна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР