Дните, месеците и годините, в които са полагани грижи за

...
Дните, месеците и годините, в които са полагани грижи за
Коментари Харесай

Грижата за хора с увреждания става трудов стаж

Дните, месеците и годините, в които са полагани грижи за човек с право на непозната помощ, ще се зачитат за застрахователен стаж при пенсиониране, без значение от степента на увреждането на обгрижвания.

Това плануват промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които бяха утвърдени от държавното управление, оповестиха от държавната пресслужба.

Новите текстове са свързани с по-рано направени и влезнали в действие промени в Кодекса за обществено обезпечаване. До 31 декември 2019 година за стаж за пенсия се признаваше времето, през което са полагани грижи за човек с право на непозната помощ с минимум 90% степен на увреждане. От 1 януари това право имат и родители и родственици на деца с право на непозната помощ и с по-ниска степен на увреждане.

С новите разпореждания се регламентира, че разпореждането за разпределяне, отвод за разпределяне, изменение, прекъсване, обновяване, преустановяване и възобновяване на пенсии и добавки, както и за възобновяване на безпричинно изплатените суми за пенсии се връчва персонално против автограф, посредством лицензиран пощенски оператор с противоположна квитанция на посочен адрес или на съответния адрес по реда на Административнопроцесуалния кодекс, или по електронен път по реда на Закона за електронното ръководство.

От 6 януари Национален осигурителен институт се включи дейно в системата за електронен продан на данни сред институциите за обществено обезпечаване в Европейски Съюз. С въвеждането на електронния продан на социалноосигурителна информация сред способените институции на страните - членки, документите за засвидетелствуване на застрахователен стаж и приход ще постъпват електронно посредством националното приложение, като атачмънти към съответното заявление за пенсия. Това ще размени настоящия продан на документи на хартия. В тази връзка се оферират промени, които водят до понижаване на административната тежест за лицата, работили в съответните страни, които подават документи за разпределяне на пенсия. Прецизират се и настоящи разпореждания от наредбата, свързани със основаването и воденето на пенсионните досиета, със служебното преизчисляване на пенсиите и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР