Дни след отлагането на олимпийските игри в Токио заради пандемията

...
Дни след отлагането на олимпийските игри в Токио заради пандемията
Коментари Харесай

Корупционен скандал на път да взриви отложената Олимпиада

Дни след отлагането на олимпийските игри в Токио поради пандемията от ковид член на организационния комитет на събитието попадна в центъра на възобновено следствие за корупция. " Ройтерс " оповестява, че името на предприемача Харуюки Такахаши се появява в документи и банкови преводи.

Такахаши е някогашен изпълнителен шеф на рекламната организация Dentsu, която получи 8.2 милиона $ от организационния комитет, с цел да промотира кандидатурата на Токио. Бизнесменът признава пред " Ройтерс ", че неговата работа е включвала лобиране пред членове на Международния олимпийски комитет (МОК).

Сред лицата, с които Такахаши е контактувал, е и някогашният член на МОК Ламин Диак. Сенегалецът беше задържан още през 2015 година, когато стартира следствието против Русия поради държавната система за допинг. Диак е някогашен президент на Международната федерация по лека атлетика (IAAF), а името му е забъркано в корупционни практики още при избора на Рио за хазаин на олимпиадата през 2016 година, както и на Доха за за международното по лека атлетика през 2019 година

Според последните данни Такахаши е подарил на Диак цифрови камери и часовник " Сейко ", за които е споделил, " че са евтини ".

Сумата 8.2 милиона $, която японският предприемач получи, е най-голямата, преведена на едно лице от организационния комитет. След избора на Токио за хазаин на игрите той беше включен и в организационния комитет.

" Ройтерс " разкрива, че в документите е вписано, че Такахаши е купил часовник " Сейко " на стойност 46 500 $. Източник удостоверява това, обяснявайки " хубави часовници бяха раздавани на някои от събитията ". По времето на избора на Токио (2013 г.) това не е неразрешено от МОК, въпреки и да не се прецизира до каква сума могат да бъдат правени дарове.

Адвокатът на Диак отхвърля неговият клиент да е инструктирал членове на МОК от Африка да поддържат Токио, макар че е признал, че ще гласоподава за японската столица.

Подозренията, че Диак е получил пари, с цел да поддържа избора на Токио, се ускориха след заплащане към консултантска компания от Сингапур (Black Tidings). Връзка сред нейния президент Ян Тан Тон Хан и Диак или членове на неговото семейство обаче не беше открита.

Проверките при избора на Токио са част от следствие на френските прокурори за седем спортни събития. Това са две от летните олимпиади - Рио 2016 и Токио 2020, както и за пет международни шампионати по лека атлетика - Москва 2013, Пекин 2015, Лондон 2017, Доха 2019 и Юджийн 2021. То беше стартирано през 2017 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР